Lubicie dania jednogarnkowe? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie pieczonej piersi z kurczaka z warzywami. Tak przygotowana pierś z kurczaka z warzywami z piekarnika jest nie tylko wyjątkowo soczysta i aromatyczna, ale też i bardzo zdrowa. Całe danie kusi kolorami. Znajdziecie tu nie tylko pyszne mięso, ale również najróżniejsze warzywa, jak cukinia, pomidorki czy kolorowy miks papryk. Jeśli chcecie możecie z powodzeniem wzbogacić danie o inne ulubione warzywa. Sprawdzą się tu np. młode ziemniaczki, a nawet brokuły.
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, to danie które możecie przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Całość nie zajmie wam więcej czasu niż 1,5 godziny. Pierś z kurczaka w warzywach zachwyci was smakiem, zapachem i kolorami.
Czas przygotowania: około 1 h 30 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
Mięso i przyprawy:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju
Pozostałe składniki:
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 żółtek lub zielonej papryki
- 1 mała cebula
- 0,5 małej cukinii
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyża ziół prowansalskich
- 1 gałązka rozmarynu lub większa szczypta suszonego
- 2 gałązki tymianku lub większa szczypta suszonego
Jak przygotować kurczaka z warzywami z piekarnika?
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy mięso na mniejsze kawałki wielkości 2-3 cm. Tak przygotowane mięso przekładamy do miski.
W małej miseczce mieszamy olej (2 łyżki) z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką i ostrą czerwoną papryką, czarnym mielonym pieprzem i solą. Tak powstałą prostą marynatę dodajemy do naszych kawałków kurczaka. Przy pomocy dłoni nacieramy mięso, tak by nasza marynata pokryła wszystkie kawałki mięsa. Rada: możecie również użyć gotowej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka i nią natrzeć mięso.
Miskę z mięsem wkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników.
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
Papryki również kroimy w kostkę (najlepiej podobnej wielkości co cukinia). Cebulę drobno szatkujemy lub kroimy w piórka. Pozostałe składniki, jak pomidorki i świeże zioła zostawiamy w całości.
Wyciągamy miskę z mięsem z lodówki i dodajemy do niej pokrojone warzywa, pomidorki oraz łyżkę ziół prowansalskich i olej. Wszystko razem mieszamy, na tyle ostrożnie by nasze pomidorki się nie uszkodziły.
Wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierch układamy gałązki świeżych ziół. Rada: jeśli nie masz świeżych ziół możesz całość delikatnie posypać suszonymi ziołami.
Naczynie z mięsem i warzywami wkładamy na środkową półkę nagrzanego do 240 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Nasze danie pieczemy bez przykrycia przez około 35-40 minut.
Po upieczeniu można wyjąć świeże zioła (jeśli takie zostały użyte). Tak przygotowaną pierś z kurczaka z warzywami można podawać w wersji na ciepło lub na zimno.
Pierś z kurczaka pieczona z warzywami
Pierś z kurczaka z piekarnika z warzywami, to danie które uda się każdemu. Jego niebywałym atutem jest prostota przygotowania. Piersi z kurczaka wystarczy pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z mieszanką przypraw, a następnie z przygotowanymi kolorowymi warzywami. Po czym całość wykładamy do naczynia i pieczemy. Takie danie jednogarnkowe szykuje się błyskawiczne. Pierś z kurczaka z warzywami smakuje równie dobrze w wersji na ciepło, jak i na zimno. Tak przygotowane mięso z warzywami można podać samo, jako danie główne lub w towarzystwie ziemniaków, kasz, a nawet chleba. Do fileta z kurczaka z warzywami pasują najróżniejsze sosy i dodatki.
Filet z kurczaka z piekarnika z warzywami
Filet z kurczaka z piekarnika z warzywami, to bardzo prosty sposób na zdrowy i łatwy w przygotowaniu domowy obiad. Tak przygotowane piersi wychodzą naprawdę aromatyczne i soczysta, a warzywa są ich doskonałym uzupełnieniem. Pierś z kurczaka z piekarnika z warzywami można podać jako samodzielne danie lub w towarzystwie kaszy, ryżu, makarony czy ziemniaków. Jeśli lubicie pieczone ziemniaczki możecie je dodać do reszty składników i wszystko razem zapiec. Ziemniaczki warto wówczas wcześniej chwilę obgotować. Młodych, małych ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy je dobrze wyszorować. Używając dużych ziemniaków należy je najpierw obrać i pokroić na mniejsze części i obgotować. W ten sposób ziemniaki zdążą się dopiec z resztą składników.
Tak przygotowane piersi z kurczaka pieczone z warzywami można śmiało podawać również dzieciom. Wówczas warto nie dodawać ostrych przypraw lub dodać ich mniej. Jeśli danie jest przygotowywane wyłącznie dla dorosłych można je wzbogacić o większą ilość ostrych przypraw. Podane w przepisie przyprawy można dowolnie zmieniać i modyfikować. Ten przepis na pyszne pyszną pierś z kurczaka pieczoną z warzywami należy traktować jako bazowy. Zawsze możemy go modyfikować i wzbogacać o ulubione dodatki.