pierś z kurczaka z warzywami z piekarnika
Dania Obiadowe

Pieczona pierś z kurczaka z warzywami

Lubicie dania jednogarnkowe? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie pieczonej piersi z kurczaka z warzywami. Tak przygotowana pierś z kurczaka z warzywami z piekarnika jest nie tylko wyjątkowo soczysta i aromatyczna, ale też i bardzo zdrowa. Całe danie kusi kolorami. Znajdziecie tu nie tylko pyszne mięso, ale również najróżniejsze warzywa, jak cukinia, pomidorki czy kolorowy miks papryk. Jeśli chcecie możecie z powodzeniem wzbogacić danie o inne ulubione warzywa. Sprawdzą się tu np. młode ziemniaczki, a nawet brokuły.

Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, to danie które możecie przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Całość nie zajmie wam więcej czasu niż 1,5 godziny. Pierś z kurczaka w warzywach zachwyci was smakiem, zapachem i kolorami.

Czas przygotowania: około 1 h 30 minut
Ilość porcji: 3-4

Składniki:

Mięso i przyprawy:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Pozostałe składniki:

  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 żółtek lub zielonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 0,5 małej cukinii
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyża ziół prowansalskich
  • 1 gałązka rozmarynu lub większa szczypta suszonego
  • 2 gałązki tymianku lub większa szczypta suszonego

Jak przygotować kurczaka z warzywami z piekarnika?

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy mięso na mniejsze kawałki wielkości 2-3 cm. Tak przygotowane mięso przekładamy do miski.

Znajdź więcej:  Zapiekanka z makaronem

W małej miseczce mieszamy olej (2 łyżki) z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką i ostrą czerwoną papryką, czarnym mielonym pieprzem i solą. Tak powstałą prostą marynatę dodajemy do naszych kawałków kurczaka. Przy pomocy dłoni nacieramy mięso, tak by nasza marynata pokryła wszystkie kawałki mięsa. Rada: możecie również użyć gotowej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka i nią natrzeć mięso.

Miskę z mięsem wkładamy do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników.

Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.

Papryki również kroimy w kostkę (najlepiej podobnej wielkości co cukinia). Cebulę drobno szatkujemy lub kroimy w piórka. Pozostałe składniki, jak pomidorki i świeże zioła zostawiamy w całości.

Wyciągamy miskę z mięsem z lodówki i dodajemy do niej pokrojone warzywa, pomidorki oraz łyżkę ziół prowansalskich i olej. Wszystko razem mieszamy, na tyle ostrożnie by nasze pomidorki się nie uszkodziły.

Wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierch układamy gałązki świeżych ziół. Rada: jeśli nie masz świeżych ziół możesz całość delikatnie posypać suszonymi ziołami.

Naczynie z mięsem i warzywami wkładamy na środkową półkę nagrzanego do 240 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Nasze danie pieczemy bez przykrycia przez około 35-40 minut.

Po upieczeniu można wyjąć świeże zioła (jeśli takie zostały użyte). Tak przygotowaną pierś z kurczaka z warzywami można podawać w wersji na ciepło lub na zimno.

Pierś z kurczaka pieczona z warzywami

Pierś z kurczaka z piekarnika z warzywami, to danie które uda się każdemu. Jego niebywałym atutem jest prostota przygotowania. Piersi z kurczaka wystarczy pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z mieszanką przypraw, a następnie z przygotowanymi kolorowymi warzywami. Po czym całość wykładamy do naczynia i pieczemy. Takie danie jednogarnkowe szykuje się błyskawiczne. Pierś z kurczaka z warzywami smakuje równie dobrze w wersji na ciepło, jak i na zimno. Tak przygotowane mięso z warzywami można podać samo, jako danie główne lub w towarzystwie ziemniaków, kasz, a nawet chleba. Do fileta z kurczaka z warzywami pasują najróżniejsze sosy i dodatki.

Znajdź więcej:  Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
pieczona pierś z kurczaka
Jeżeli wolicie pieczoną pierś z kurczaka w całości, nie musicie jej kroić

Filet z kurczaka z piekarnika z warzywami

Filet z kurczaka z piekarnika z warzywami, to bardzo prosty sposób na zdrowy i łatwy w przygotowaniu domowy obiad. Tak przygotowane piersi wychodzą naprawdę aromatyczne i soczysta, a warzywa są ich doskonałym uzupełnieniem. Pierś z kurczaka z piekarnika z warzywami można podać jako samodzielne danie lub w towarzystwie kaszy, ryżu, makarony czy ziemniaków. Jeśli lubicie pieczone ziemniaczki możecie je dodać do reszty składników i wszystko razem zapiec. Ziemniaczki warto wówczas wcześniej chwilę obgotować. Młodych, małych ziemniaków nie trzeba obierać, wystarczy je dobrze wyszorować. Używając dużych ziemniaków należy je najpierw obrać i  pokroić na mniejsze części i obgotować. W ten sposób ziemniaki zdążą się dopiec z resztą składników.

pierś z kurczaka z warzywami
Nie lubicie warzyw z pieca ? Pierś z kurczaka również może być podana z sałatką warzywną na zimno

Tak przygotowane piersi z kurczaka pieczone z warzywami można śmiało podawać również dzieciom. Wówczas warto nie dodawać ostrych przypraw lub dodać ich mniej. Jeśli danie jest przygotowywane wyłącznie dla dorosłych można je wzbogacić o większą ilość ostrych przypraw. Podane w przepisie przyprawy można dowolnie zmieniać i modyfikować. Ten przepis na pyszne pyszną pierś z kurczaka pieczoną z warzywami należy traktować jako bazowy. Zawsze możemy go modyfikować i wzbogacać o ulubione dodatki.

Dodaj komentarz