Pieczona golonka
Dania Obiadowe

Pieczona golonka

Golonka to takie mÄ™skie danie, prawda? 🙂 W każdym razie u mnie w domu, mÄ™ska część rodziny za niÄ… przepada. Nie powiem, żebym takiej chrupiÄ…cej skórki i miÄ™ciutkiego, rozpÅ‚ywajÄ…cego siÄ™ na jÄ™zyku miÄ™ska, nie lubiÅ‚a 😛 Jednak wizja kalorii … ech robi swoje. Jednak wyznajÄ…c filozofiÄ™, że od czasu do czasu i w umiarze nic nam nie zaszkodzi, dzisiaj proponujÄ™ Wam przepyszna, pachnÄ…cÄ… wieprzowÄ… goloneczkÄ™ zapiekanÄ… w piwie 🙂

Składniki:

4 wieprzowe golonki (nieduże)

włoszczyzna

3-4 listki laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

1/2 butelki piwa

4 zÄ…bki czosnku

1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Golonki wkładam do garnka z zimną wodą. Dodaję umytą i obraną włoszczyznę, ziele angielskie i listki laurowe. Wszystko gotuję, aż mięso będzie miękkie.

Mięciutkie golonki wyjmuję z rosołu i pozostawiam do przestygnięcia. Następnie nacinam skórkę w kratkę. Czosnek przeciskam przez praskę i mieszam z solą. Nacieram skórkę tak, aby w nacięcia trafiło sporo czosnku. Tak przygotowane golonki wkładam do głębszej brytfanki, którą przecieram oliwą. Gdy już wszystkie golonki leżą w brytfance, polewam je 1/2 butelki piwa. Wszystko wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piekę ok 15-20 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i ponieważ moje golonki są dosyć małe, piekę je jeszcze około godziny. Co 15-20 minut polewam golonki sosem, który w czasie pieczenia z nich się wytapia.

Gotowe golonki mają rumianą, chrupiącą skórkę, a w środku mięciutkie mięsko.

Smacznego!!!

Znajdź wiÄ™cej:  Pierogi z kapustÄ… i grzybami

Dodaj komentarz