Szukając wspaniałego przepisu na śniadanie, obiad lub deser koniecznie sprawdź ten przepis na racuchy z jabłkami. Racuszki z tego przepisu wychodzą pyszne, lekko słodkie i naprawdę puszyste. Smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można je podawać same, z domowym dżemem, dowolnymi owocami, polane miodem lub delikatnie oprószyć je cukrem pudrem. Takie racuchy z jabłkiem bez drożdży przygotujecie dosłownie na poczekaniu. Ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Wystarczy zetrzeć jabłka (najlepiej słodkie), wymieszać z resztą składników i już można smażyć pyszne placuszki z jabłkami dla dzieci i dorosłych. Pamiętajcie, by smażyć racuszki na średnim ogniu. Placuszki muszą dosmażyć się w środku i nie mogą się przypalić.
Czas przygotowania: około 15 minut
Ilość porcji: około 15-16 szt. (ilość zależy od wielkości placuszków)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 2 jabłka (mniejsze)
Dodatkowo:
- olej do smażenia racuchów
- cukier puder do oprószenia lub dżem czy owoce do podania
Jak zrobić racuchy z jabłkami?
Mleko mieszamy ręczną trzepaczką z jajkami.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i sodę oczyszczoną, mieszamy składniki łyżką.
Do suchych składników dolewamy mokre i mieszamy wszystko energicznie ręczną trzepaczką (do połączenia składników). Masę można też zmiksować mikserem na małych obrotach. Masa powinna być jednolita i bez grudek w cieście.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Jeśli w misce znajdzie się nadmiar soku, należy go delikatnie odlać. Rada: do startych jabłek można dodać około 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, co wzbogaci smak racuszków.
Do masy dodajemy starte jabłka. Mieszamy delikatnie składniki łyżką.
Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju. Łyżką stołową nakładamy ciasto tworząc małe racuszki (1 pełna łyżka stołowa) lub duże (dwie pełne łyżki stołowe). Jeśli postanowicie przygotować większe racuszki wybierzcie odpowiednio dużą patelnię.
Domowe racuchy z jabłkami smażymy na średniej mocy palnika po około 1,5-2 minuty z obu stron (do ładnego zarumienienia racuszków). Uwaga: racuszki jeszcze rosną na patelni, stają się ładnie „puchate”.
Placuszki można podać oprószone cukrem pudrem lub z porcją owoców czy też ulubionego domowego dżemu.
Przepis na racuchy z jabłkiem
Szukając inspiracji na proste i syte śniadanie lub obiad, po który z przyjemnością sięgną zarówno dorośli, jak i dzieci, warto sprawdzić ten przepis na placuszki z jabłkami. Do przygotowania takich racuchów nie potrzeba drożdży. Racuchy z jabłkami rosną na niewielkiej ilości sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Przepis na placki z jabłkami jest naprawdę prosty. Jak zrobić racuchy z jabłkiem? Wystarczy wymieszać łyżką (lub mikserem na małych obrotach) kilka podstawowych składników, które na pewno znajdziemy w kuchni i dodać do nich starte na grubych oczkach jabłka. A potem usmażyć placuszki dowolnej wielkości. Całość nie zajmuje więcej niż 15 minut. Racuchy z jabłkami bez drożdży są bardziej uniwersalne w smaku, niż te z drożdżami, dzięki temu smakują również najmłodszym domownikom.
Przepis na placki z jabłkami
Przepis na placki z jabłkiem sprawdzi się zarówno na szybkie i sycące śniadanie, jak i obiad na słodko, a nawet na deser (wystarczy podać racuszki z odpowiednimi dodatkami). Jeśli dbacie o linię do placuszków nie musicie dodawać cukru. Naturalnej słodyczy dodadzą im jabłka. Przygotowując składniki na przepis na racuchy z jabłkami warto naszykować jabłka odmiany Ligol lub odmiany Delikates. Jeśli jednak wolicie bardziej kwaśne jabłka, to świetnie sprawdzi się również Antonówka. Do smażenia placków z jabłkami można użyć oleju rzepakowego lub kokosowego, nie sprawdzi się tu jednak masło. Racuchy z jabłkiem smażymy na niewielkiej ilości oleju na średniej mocy palnika. Uważajcie, by nie przypalić racuszków. Placków nie powinno się smażyć na dużym ogniu, muszą mieć czas na wyrastanie podczas smażenia, nie mogą też być surowe w środku.
Takie racuchy z jabłkami wspaniale sprawdzą się jako danie dla najmłodszych. Wówczas najlepiej przygotować małe racuszki, takie które nadadzą się do złapania w rączkę. Przepis na racuszki z jabłkami można urozmaicić również o dodatek przypraw. Doskonale pasuje tu zarówno cukier wanilinowy, jak i cynamon. Dzięki temu placuszki będą nie tylko wspaniale smakowały, ale też i pięknie pachniały. Jeśli nie lubicie jabłek, w podobny sposób można przygotować racuszki z gruszką. Pamiętajcie tylko, by wybrać twardsze owoce i odlać powstały podczas tarcia nadmiar soku.
Racuchy z jabłkami na mleku wspaniale smakują z dowolnymi dodatkami. Można podać je same, oprószyć cukrem pudrem, podać je z ulubionymi owocami, polać płynnym miodem lub syropem klonowym. Bez względu na dodatki, placuszki z jabłkami smakują wyśmienicie. Wychodzą puchate, mięciutkie i delikatne w smaku, są bez drożdży, więc nie potrzebujemy dodatkowego czasu na wyrastanie ciasta drożdżowego.