Kopytka – jak zrobić?
Bez kategorii Kluski i makarony

Kopytka – jak zrobić?

Doskonała alternatywa dla nudnych gotowanych ziemniaków. Poza tym kopytka możemy zrobić z ziemniaków, które zostaną nam po wczorajszym obiedzie. Takie ziemniaczane kluseczki są na prawdę przepyszne 🙂

Składniki:

8 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków

2 jajka

ewentualnie sól

Wykonanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy 2 jajka i mąkę. Krótko zagniatamy do połączenia się składników. (Długie zagniatanie powoduje, że masa ziemniaczana robi się znów mokra i ponownie trzeba dodawać mąkę).

Deskę posypuję delikatnie mąką. Za pomocą widelca odcinam kawałek ziemniaczanego ciasta i na desce formuję wałeczek. Tępą stroną noża robię na tym wałeczku niewielkie ukośne wgłębienia, a następnie odcinam pod tym samym kątem kluseczki.

Kopytka wrzucam do wrzącej, osolonej wody i czekam aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy od razy wyjmuję je za pomocą łyżki cedzakowej.

Kopytka możemy podać tradycyjnie z mięsem i sosem lub na słodko – ze śmietaną, cukrem i owocami 🙂

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  "Wiem, co jem” – recenzja książki

Dodaj komentarz