Jajecznica z cukinią i pomidorami
Lekkie śniadania

Jajecznica z cukinią i pomidorami

Witajcie! Dzisiaj mam propozycję na pyszne, pożywne śniadanie. Przyrządzimy jajecznicę, ale troszkę inną niż zwykle. Dodamy do niej cukinię i pomidory. Dzięki temu wzbogaci się o nowy, wyjątkowy smak i jednocześnie będzie zdrowsza i bardziej sycąca.

Składniki:

5 jajek

1 cukinia

sól, pieprz

2 pomidory

1 cebula

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

2 łyżki mleka

Wykonanie:

Cukinię umyłam, odcięłam końcówki i kroję w kostkę. W kostkę również pokroiłam pomidory, a cebulę drobno posiekałam. Do miski wbijam jajka, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam widelcem. Dolewam mleko i ponownie mieszam.

Na patelni rozpuszczam masło. Wrzucam cebulkę i chwilkę ją podsmażam, aż się zeszkli. Następnie dodaję cukinię i 3-4 minut podsmażam. Pora na pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejne 2-3 minuty i wszystko zalewam masą jajeczną. Mieszam drewnianą łyżką, aż jajka się zetną. To, czy jajecznica ma być rzadsza, czy bardziej ścięta, zależy już od Waszego gustu.

Jajecznicę podaję gorącą z kromkę świeżego pieczywa posmarowanego masłem. Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Jajecznica – jak zrobić ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *