Kotlety czy placuszki jajeczne to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Do tego bardzo smaczne i zdrowe. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Przedstawiam Wam dzisiaj wersję kotletów jajecznych niskokalorycznych – a więc bez tłuszczu i bez bułki tartej – dwóch składników, które w oryginalnych, tradycyjnych przepisach zazwyczaj się pojawiają.
Trzy jajka na twardo dokładnie rozgniatam widelcem. Dodaję sól i pieprz i troszkę posiekanej drobno czerwonej papryki. W tym momencie można dodać wszystko co komponuje się z jajkiem, np. drobno posiekana szynka, szczypiorek, koperek, pietruszka, rzeżucha. Wszystko mieszamy widelcem, wbijamy jedno całe surowe jajko i znów mieszamy.
Patelnie przecieramy oliwą z oliwek i rozgrzewamy. Wykładamy na nią masę jajeczna formując kotleciki. Opiekamy kilka minut na małym ogniu i przewracamy na drugą stronę.
Nasze kotleciki jajecznÄ… sÄ… gotowe 🙂