Pyszna, delikatna. Połączenie szpinaku i łososia wędzonego – obłędne 🙂 Polecam!
Składniki:
300g świeżego szpinaku
3-4 serki ricotta/filadelfia/ inny
3 jajka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
150-200g łososia wędzonego w plastrach
Wykonanie:
Umyte liście szpinaku przekładam do garnka i zalewam wrzątkiem. Pozostawiam je w wodzie około 1 minuty i odcedzam. Do szpinaku dodaję gałkę muszkatołową, sól, pieprz, czosnek i 3 żółtka. Wszystko miksuję na jednolitą masę. Białka ubijam osobno na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie łączę z masą szpinakową.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, masę szpinakową rozsmarowuję tworząc prostokąt. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Upieczony i przestudzony szpinakowy placek smaruję serkami i układam plastry łososia. Roladę zwijam i wkładam na minimum 1 godzinę do lodówki.
Przed podaniem kroję roladę na grubsze plastry.
Smacznego!!!