Krokiety ziemniaczane z mięsem
Dania Obiadowe

Krokiety ziemniaczane z mięsem

Doskonały pomysł na obiad. Moje krokieciki zniknęły w oka mgnieniu. ;)

Składniki:

10 ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych)

10 pieczarek

50 dag mielonego (np. z indyka)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko + bułka tarta ( do panierowania)

1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Pieczarki drobno siekamy. Na rozgrzany olej wrzucam drobno posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek i lekko podsmażam. Dodaję pieczarki i duszę do miękkości. Następnie dodaję mięso i ponownie duszę. Doprawiam solą, pieprzem i zostawiam do ostudzenia. Mój mięsny farsz za chwilę jeszcze dodatkowo zmiksuję, aby stworzył bardziej jednolitą masę. Na koniec dodaję pietruszkę i mieszam już łyżką.

Z porcji ziemniaków formuję placuszek na dłoni, nakładam na niego farsz, zlepiam tak, jak zlepia się pierogi lub jagodzianki. Nadaję kształt wałeczka i odkładam na talerz.

Gotowe krokiety obtaczam w jajeczku i bułeczce i smażę na złoto na rozgrzanym oleju. W trakcie kilkakrotnie obracam, aby krokiety równomiernie przypiekły się ze wszystkich stron.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Naleśniki – jak zrobić?

Dodaj komentarz