O tym, że makaron uwielbiam, już pisaÅ‚am. Dlatego dzisiaj spaghetti carbonara – pyszna, z boczkiem i mega porcjÄ… sera żółtego 🙂
Składniki:
porcja makaronu spaghetti
2 jajka
150ml śmietanki 30%
25dag boczku (pokrojony w kosteczkÄ™)
tarty żółty ser (sporo)
1 cebula
2 zÄ…bki czosnku
garść ulubionych ziół (np bazylia, tymianek, oregano), sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron spaghetti gotujemy w oddzielnie – wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez 7-10 minut – według instrukcji na opakowaniu.
Boczek podsmażamy na łyżce oleju, powinien ładnie się przyrumienić. Następnie zdejmujemy go z patelni, a na tłuszczyku, który pozostanie na dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.
Śmietanę, jaja i większość sera oraz szczyptę soli i sporo pieprzu dobrze mieszamy w misce.
Na patelnię, do zeszklonej cebulki, wraca boczek. Dodajemy ugotowany i dobrze odsączony makaron i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną, posypujemy ziołami i mieszamy aż sos lekko zgęstnieje.
Spaghetti wykładamy na talerz i posypujemy resztą żółtego sera.
Smacznego!!!