Spaghetti carbonara

O tym, że makaron uwielbiam, już pisałam. Dlatego dzisiaj spaghetti carbonara – pyszna, z boczkiem i mega porcją sera żółtego 🙂

Składniki:

porcja makaronu spaghetti

2 jajka

150ml śmietanki 30%

25dag boczku (pokrojony w kosteczkę)

tarty żółty ser (sporo)

1 cebula

2 ząbki czosnku

garść ulubionych ziół (np bazylia, tymianek, oregano), sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron spaghetti gotujemy w oddzielnie – wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy przez 7-10 minut – według instrukcji na opakowaniu.

Boczek podsmażamy na łyżce oleju, powinien ładnie się przyrumienić. Następnie zdejmujemy go z patelni, a na tłuszczyku, który pozostanie na dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.

Śmietanę, jaja i większość sera oraz szczyptę soli i sporo pieprzu dobrze mieszamy w misce.

Na patelnię, do zeszklonej cebulki, wraca boczek. Dodajemy ugotowany i dobrze odsączony makaron i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną, posypujemy ziołami i mieszamy aż sos lekko zgęstnieje.

Spaghetti wykładamy na talerz i posypujemy resztą żółtego sera.

Smacznego!!!

1 Komentarz

  • To nie jest carbonara tylko dramat. Carbonara to: makaron, pieprz, guanciale albo ew pancetta, jajka , pecorino romano( owczy ser) i odrobina wody z makaronu ( tak pseudokucharko zagęszcza się włoskie sosy). Ciekawe czy umie Pani w ogóle ugotować makaron al dente? Ciekawe czy wie Pani, że makaronu nie przelewa się wodą ? Przepis może i spoko , ale wystarczyło by napisać Spaghetti Carbonara w polskim stylu lub makaron w sosie śmietanowym i nikt by się nie czepiał. A tak lipa

Dodaj komentarz