Śledzie po kaszubsku
Ryby

Śledzie po kaszubsku

Pyszne śledziki w winno-pomidorowym sosie. Idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Jednak są tak dobre, że ja przygotowuję je też w zwykłe, codzienne dni.

Składniki:

4 płaty śledziowe

1 koncentrat pomidorowy

1 cebula

2 listki laurowe, 3 ziela angielskie

5 łyżek octu balsamicznego

3 łyżki oleju

2 łyżki cukru

1 łyżeczka gorczycy

Wykonanie:

Na niedużej patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę, którą pokroiłam w piórka. Delikatnie ją podsmażam. Dodaję następnie resztę składników, oprócz gorczycy – koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie, ocet, olej i cukier. Dobrze mieszam i duszę przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Po 10 minutach dodaję gorczycę.

Sos pomidorowo-winny pozostawiam do przestudzenia.

Śledzie moczyłam przez 3 godziny w zimnej wodzie. Odsączam i kroję na malutkie kawałeczki, takie „na raz”.

W szklanej miseczce układam na przemian: warstwa winno-pomidorowego sosu i warstwa śledzika. Zaczynam i kończę sosem. Odstawiam całość do lodówki. Następnego dnia śledź jest gotowy do jedzenia.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Śledzie w occie

Dodaj komentarz