pulpety gotowane w sosie pomidorowym
Dania Obiadowe

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety gotowane w sosie pomidorowy, to jeden z najlepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny. Pyszne, szybkie w przygotowani, aromatyczne i sycące. Tak przygotowane pulpety można podać do tłuczonych ziemniaków, ryżu, kaszy, kluseczek, a nawet jako dodatek do makaronu. Do tego zestaw ulubionych surówek i pyszny obiad jest gotowy. Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym? Wystarczy kilka prostych składników, dobrej jakości mięso i przyprawy. W kilka chwil i  niedrogim kosztem możemy przygotować coś naprawdę pysznego.

Pulpety z mięsa mielonego w sosie pomidorowym są niezwykle delikatne w smaku, dlatego smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jeśli będziecie je gotować tylko dla dorosłych i lubicie nieco ostrzejsze potrawy, zamiast słodkiej papryki do mięsa użyjcie papryki ostrej, a nawet chili. Tak przyprawione mięso będzie miało o wiele wyrazistszy charakter.
Pulpety mielone w sosie pomidorowym warto przygotować od razu w większej ilości, bo są znakomite do przechowywania. Można zamrozić kilka porcji pulpetów odpowiednich na obiad. Dzięki temu, w przypadku choroby lub innej sytuacji, mamy wszystko od razu gotowe. Wystarczy je odmrozić np. w piekarniku.

Czas przygotowania: około 45-50 minut
Ilość porcji: około 20 sztuk pulpecików


Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 jajko klasy M
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki (można zamienić na ostrą czerwoną paprykę, a nawet na chwili)
  • 3 łyżki bułki tartej
Znajdź więcej:  Szparagi

Składniki na pomidorowy sos:

  • 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej (można użyć zamiennie dobrej jakości przecier pomidorowy)
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (najlepiej mielonej)
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku

Dodatkowo:

  • olej do podsmażenia składników

Jak zrobić klopsy mielone w sosie pomidorowym?

Pół kilograma łopatki wieprzowej lub karkówki zmiel na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli nie posiadasz maszynki do mielenia mięsa możesz użyć gotowego mielonego mięsa dostępnego w sklepie (pamiętaj, by wybrać te naprawdę dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła).

jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym
Mięso od sprawdzonego dostawcy pozwoli Ci zrobić idealne pulpety w sosie pomidorowym

Cebulkę drobno kroimy. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając starte na tarce lub przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.

Do większej miski przekładamy całe mięso mielone, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz przyprawy: suszone oregano, świeżo mielony czarny pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę (można zamienić na ostrą lub chili), wbijamy jedno całe jajko i dodajemy bułkę tartą.

Składniki wyrabiamy ręką. Z mięsnej masy formujemy w dłoniach małe pulpeciki.

Każdy pulpecik przed smażeniem można dodatkowo obtoczyć w mące pszennej (nadmiar strzepujemy). Tak przygotowane małe pulpeciki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy nasze pulpeciki zarumienią się z jednej strony, obracamy je na drugą np. łyżką.

Do rondla, w którym podsmażamy pulpeciki dodajemy starty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy. Następnie dolewamy drobiowy bulion, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy całość około 7-8 minut. W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć” z 1-2 razy rondlem, aby pulpeciki się przemieściły (dzięki temu się nie przykleją).

Znajdź więcej:  Zapiekanka z bakłażanem

Następnie dolewamy passatę pomidorową i dodajemy suszoną bazylię do smaku. Gotujemy całość pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem. Próbujemy i jeszcze chwilę gotujemy.

Pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu.

Przepis na pulpety w sosie

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym jest niezwykle prosty. Najważniejsze, by wybrać dobrej jakości mięso, w tym wypadku sprawdzi się najlepiej mięso z łopatki wieprzowej lub karkówki. Takie pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym są idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Pulpeciki wychodzą miękkie, aromatyczne, smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Całość jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu.

Jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść mięsa wieprzowego, możecie użyć również innego rodzaju mięsa.

przepis na pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to idealna propozycja na obiad dla dzieci !

Przepis na klopsy w sosie pomidorowym

Szukając propozycji na szybki i tani obiad warto wypróbować przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Z przygotowaniem klopsów poradzi sobie nawet początkująca pani czy pan domu. Jeśli lubicie wyraziste, ostrzejsze potrawy, śmiało można dodać ostrej papryki lub chilli. Bułkę tartą użytą w przepisie można zamienić np. na ugotowanego wcześniej ziemniaka (najlepiej takiego w mundurku). Do sosu pomidorowego można dodać garść świeżych ziół np. zielonej pietruszki lub listki bazylii. Latem sos pomidorowy do pulpetów można przygotować na bazie świeżych pomidorów. Wystarczy je wcześniej sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę, a następnie zmiksować na przecier przy użyciu blendera ręcznego typu żyrafa.

Znajdź więcej:  Pierogi z kapustą i grzybami

Pulpety w sosie pomidorowym przepis, to idealna propozycja na obiad dla zabieganych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *