Jak zrobić uszka do barszczu?
Kluski i makarony Potrawy Świąteczne i Wigilijne

Jak zrobić uszka do barszczu?

Cześć!!! Ostatnio zabrałam się za lepienie uszek. Przed Świętami Bożego Narodzenia, mam tyle pracy, że zawsze uszka lepię wcześniej i je zamrażam. Potem są jak znalazł do wigilijnego barszczu. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 1 szklanka gorącej wody, szczypta soli Farsz: 800g kiszonej kapusty 40g grzybów suszonych 1 cebula 1 łyżka mąki 3 łyżki masła …

Babka piaskowa
Ciasta Wielkanoc

Babka piaskowa

Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkową babkę. Z jednej strony, nieco podobna do babki majonezowej, którą robiłam ostatnio – ale tylko z wierzchu. W smaku jest zupełnie inna, również faktura ciasta ma wiele związku z nazwą, bo babka rozsypuje się na języku jak złoty piasek. Pyszne, delikatna, kruchutka – polecam 🙂 Składniki: 1 szklanka cukru …

Pożywne i zdrowe śniadanie
Lekkie śniadania

Pożywne i zdrowe śniadanie

Dzielę się dzisiaj z Wami propozycją na zdrowe i pożywne śniadanie. Do tego – przepyszne. W jego skład wchodzi: -1 odtłuszczona parówka – 50 kcal, – średni pomidor posolony i popieprzony do smaku oraz posypany szczypiorkiem – 25 kcal, (przepis), sałatka z pomidorów – owoc kaki pokrojony na plastry – 170 kcal, (przepis) owoc kaki …

Konfitura z czerwonej cebuli
Przetwory Przystawki

Konfitura z czerwonej cebuli

Niezwykłe, prawda? A jednak smakuje rewelacyjnie. Doskonały dodatek do mięs, pasztetów … polecam 🙂 Składniki: 1/2 kg czerwonej cebuli 3 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Na początku najprzyjemniejsze: obieramy i kroimy cebule, najlepiej w piórka. Do garnka wsypuję …

Gałka muszkatołowa
Zioła i przyprawy

Gałka muszkatołowa

W sklepach często możemy dostać mieloną gałkę muszkatołową. Powstaje ona z nasion muszkatołowca korzennego. Zawiera błonnik, wapno, żelazo i magnez. Łagodzi zaburzenia oskrzelowe, wzdęcia, bezsenność i dolegliwości reumatyczne. Ma działanie kojące, dlatego można ją znaleźć w kosmetykach. Uznawana jest za afrodyzjak. Ma ostry, lekko gorzkawy smak oraz niezwykły, odświeżający, korzenny zapach. Stosuje się ją zarówno …

Jajka po wiedeńsku
Lekkie śniadania

Jajka po wiedeńsku

Nadchodzi czas, kiedy potrawy jajeczne odgrywają główną rolę w naszej kuchni. Zamierzam pokazać Wam kilka sposobów na przygotowanie takich jajecznych potraw. Dzisiaj propozycja doskonała na śniadanie, jak i na kolację. Jajka po wiedeńsku. Składniki: jajka + szklanki sól, pieprz, szczypiorek woda Wykonanie: Jajka wbijamy do szklanek. W garnku gotujemy wodę i do wrzącej wstawiamy szklanki …

Sos beszamelowy
Sosy

Sos beszamelowy

Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do wykorzystywania w kuchni sosu beszamelowego – jest bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego jest na prawdę przepyszny. Ma piękny jasny kolor (dlatego dobrze dodać do niego biały pieprz), kremową konsystencję. Jego jedyną wadą jest kaloryczność … ale od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić … Składniki: 1/4 …

Blok czekoladowy
Desery

Blok czekoladowy

Witajcie kochani!!! Nowy Rok zaczynamy na słodko blokiem czekoladowym. Deser niezwykle słodki, kojarzący się z czasami, gdy nie było zbyt wiele słodyczy w sklepach. Moja babcia często go przygotowywała. Składniki: 400g pełnego mleka w proszku 200g bakalii 80g herbatników 1/2 szklanki mleka 3 łyżki kakao 250g masła 1 szklanka cukru Wykonanie: Masło kroję w kostkę …

Koktajl bananowy
Desery

Koktajl bananowy

Pyszny, zdrowy i bardzo łatwy w przygotowaniu koktajl bananowy! Składniki: 2 banany 2 łyżeczki miodu sok z 1/2 cytryny 2 kubki maślanki / jogurtu / kefiru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Przelewamy do szklanek, na wierzch kładziemy dwa plasterki banana i delikatnie posypujemy cynamonem. Gotowe 🙂