Odwrócone ciasto ananasowe
Ciasta Desery

Odwrócone ciasto ananasowe

Witajcie! Dzisiaj przygotujemy odwrócone ciasto z ananasem. Pięknie wygląda i pysznie smakuje.

Składniki:

1 puszka ananasa w plastrach

200g mąki

4 jajka

1/2 szklanki cukru

170g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

suszone morele lub wiśnie kandyzowane

garść siekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Plastry ananasa wyjmuję z zalewy (której nie wylewam) i odsączam na papierowym ręczniku. Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Na dnie układam krążki ananasa. W środek wkładam po pół suszonej moreli, a przestrzenie między ananasem wysypuję siekanymi orzechami.

Do miski wbijam jajka i dodaję 5 łyżek zalewy w której był ananas. Dokładnie miksuję.

Do drugiej miski dodaję mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Mieszam składniki rózgą.

Wracam do jajek. Dolewam do nich roztopione i lekko przestudzone masło. Stopniowo dodaję mąkę z cukrem cały czas miksując. Ciasto przelewam do tortownicy z ananasem na dnie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 35 – 40 minut. Pod koniec robię test suchego patyczka.

Przestudzone ciasto wyjmuję z tortownicy i odwracam, tak aby ananas znalazł się na wierzchu. Ewentualnie posypuję cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Błyskawiczne bezy

Dodaj komentarz