Owoc pigwy przypomina jabłko i jest dosyć twardy.
W pigwie znajdziemy witaminy C, A, PP, B1, B5, B6, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, wapń. Pigwa wzmacnia organizm i wspomaga układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Regeneruje wątrobę, działa korzystnie na układ pokarmowy, stosowana jest w profilaktyce nowotworowej. Obniża poziom cukru we krwi. Pobudza trawienie i wspiera przemianę materii.
Owoców pigwy nie jemy na surowo, bo są cierpkie i bardzo kwaśne. Są za to doskonałe jako dodatek do innych owoców, w przetworach, galaretkach, dżemach, sokach lub nalewkach. Konfiturę z pigwy można też dodać do herbaty. Zadziała podobnie jak cytryna – rozjaśni herbatę i zmieni jej smak na bardziej kwaskowy.
100g pigwy – 57 kcal
1 średnia pigwa – 285 kcal