Uwielbiam kapuśniak – a Wy? Oto moja propozycja jak przygotować taką zupę.
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
kostka mięsa
włoszczyzna
1 pętko kiełbasy
4 ziemniaki
1 cebula
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz
Wykonanie:
Do garnka nalewam zimnej wody, wkładam kostkę mięsa i doprowadzam do wrzenia. Wtedy zbieram szumy i dokładam obraną włoszczyznę. Wrzucam listki laurowe i ziele angielskie oraz majeranek. wszystko gotuję, aż warzywa zrobią się miękkie, a bulion esencjonalny.
W osobnym garnku ugotuję ziemniaki. Obrałam je i pokroiłam w kosteczkę. Wrzucam je do zimnej, osolonej wody. Gotuję na małym ogniu aż będą miękkie.
Z wywaru wyjmuję miękkie warzywa i mięso. Marchewkę pokroję i wrzucę z powrotem do bulionu. Do wywaru dodaję też pokrojoną kapustę kiszoną. Możemy jej też nie kroić, ponieważ tradycyjna nazwa kapuśniaku to parzybroda. Wtedy to długie i gorące niteczki kapusty ciągną się podczas jedzenia i parzą nas w brodę.
Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam kiełbaskę, którą pokroiłam w półplasterki. Przerzucam ją do garnka z gotującą się kapustą. Na pozostałym tłuszczyku podsmażam cebulkę, którą drobno posiekałam i również dodaję do zupy.
Na samym końcu, gdy kapusta jest już miękka, dodaję ugotowane ziemniaki. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!!!