Baner Biedronka

Cześć kochani!!! Dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych zup. Uwielbiam groszek zielony pod każdą postacią, a zupę krem mogę jeść w kółko. Gdy mam wystarczająco dużo czasu, na samym końcu przecieram ją jeszcze przez sitko – wtedy ma idealną, aksamitną konsystencję.

Składniki:

2 torebki mrożonego groszku

1 litr bulionu

świeża mięta

sól, pieprz

kawałek imbiru

1 cebula

1 łyżka masła

2-3 łyżki śmietany 18%

Wykonanie:

W garnku roztapiam masło. Wrzucam posiekaną cebulę – niezbyt drobno, bo i tak później będę wszystko blendować. Podsmażam ją, aż się zeszkli.

Imbir obieram łyżeczką i ścieram na tarce – potrzebuję około 1 łyżki. Dodaję go do cebuli i wsypuję groszek. Wszystko podsmażam 3-5 minut. Następnie zalewam bulionem. Gotuję około 15 minut. Kilka groszków wyjmuję i odkładam do dekoracji.

Wyłączam gaz, dodaję listki mięty oraz śmietanę, którą najpierw hartuję, tak aby nie zważyła się w zupie. Wszystko dokładnie blenduję. Doprawiam solą i pieprzem. Ewentualnie przecieram jeszcze przez sitko.

Podaję z łyżką zielonego groszku, garścią groszku ptysiowego i listkiem mięty 🙂

Smacznego!!!

Napisz komentarz

Polecane