Pyszna zupa ogórkowa, bardzo lubiana w moim domu. Wersja dietetyczna, bo na chudziutkim mięsku. Polecam 🙂
Składniki:
1 polędwiczka
2 marchewki starte na tarce
2 łyżki śmietany
3 ziemniaki – obrane i pokrojone w kostke
kilka ogórków kiszonych startych na tarce
trochę wody z ogórków
trochę koperku, sól i pieprz
Wykonanie:
W garnku zagotowuje wodę, wkładam do niej polędwiczkę i gotuję, aż mięso będzie miękkie. Wyjmuję polędwicę, do wody wrzucam ziemniaki i marchewkę i ponownie gotuję wszystko do miękkości. W tym czasie mięso kroję. Gdy ziemniaki są miękkie, dodaję ogórki i koperek. Gotuję już tylko kilka minut i próbuję. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna, dodaje odrobinę soku z ogórków.
Na koniec dolewam śmietanę i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!