Jajecznica z kurkami
Lekkie śniadania

Jajecznica z kurkami

Dzisiaj kupiłam na pobliskim targu 250g kurek – pięknych, o intensywnym kolorze, pachnących lasem. Wracając do domu już wiedziałam co z nich przyrządzę. Chyba najbardziej popularne danie z tymi grzybami, a mianowicie jajecznicę z kurkami 🙂 I powiem Wam – było warto, bo jajecznica wyszła na prawdę boska i znikła w oka mgnieniu 🙂

Składniki:

250g kurek

4-5 jajek

1 cebula

2 łyżki masła

sól, pieprz, szczypiorek

Wykonanie:

Kurki oczyściłam (wrzuciłam na durszlak i krótko, ale dokładnie przelałam strumieniem bieżącej wody – pamiętajmy, że nie można zbyt długo myć grzybów, bo stracą smak) i pokroiłam (ale nie za drobno, wszak grzybki muszą być widoczne w naszej jajecznicy). Cebulę posiekałam i zeszkliłam na patelni na masełku. Następnie dodałam grzyby i wszystko dusiłam około 10-15 minut. Grzybki muszą ładnie zmięknąć, a sosik wyparować.

W tym czasie w miseczce rozkłóciłam jajka, posoliłam i popieprzyłam. Wlałam następnie masę jajeczną na patelnię do grzybów i smażyłam, aż jajka się ścięły. Dosypałam też troszkę posiekanego, świeżego szczypiorku.

Jajecznicę podałam z kromką chleba posmarowaną masłem. Pychota!!!

Znajdź więcej:  Jak ugotować jajko w mikrofali?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *