Dzisiaj kupiÅ‚am na pobliskim targu 250g kurek – piÄ™knych, o intensywnym kolorze, pachnÄ…cych lasem. WracajÄ…c do domu już wiedziaÅ‚am co z nich przyrzÄ…dzÄ™. Chyba najbardziej popularne danie z tymi grzybami, a mianowicie jajecznicÄ™ z kurkami 🙂 I powiem Wam – byÅ‚o warto, bo jajecznica wyszÅ‚a na prawdÄ™ boska i znikÅ‚a w oka mgnieniu 🙂
Składniki:
250g kurek
4-5 jajek
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek
Wykonanie:
Kurki oczyściłam (wrzuciłam na durszlak i krótko, ale dokładnie przelałam strumieniem bieżącej wody – pamiętajmy, że nie można zbyt długo myć grzybów, bo stracą smak) i pokroiłam (ale nie za drobno, wszak grzybki muszą być widoczne w naszej jajecznicy). Cebulę posiekałam i zeszkliłam na patelni na masełku. Następnie dodałam grzyby i wszystko dusiłam około 10-15 minut. Grzybki muszą ładnie zmięknąć, a sosik wyparować.
W tym czasie w miseczce rozkłóciłam jajka, posoliłam i popieprzyłam. Wlałam następnie masę jajeczną na patelnię do grzybów i smażyłam, aż jajka się ścięły. Dosypałam też troszkę posiekanego, świeżego szczypiorku.
Jajecznicę podałam z kromką chleba posmarowaną masłem. Pychota!!!