Buraczki z chrzanem
Bez kategorii Potrawy Świąteczne i Wigilijne Przygotowanie warzyw i owoców Sałatki - przepisy

Buraczki z chrzanem

Przy okazji przygotowywania warstwowej sałatki śledziowej, którą znajdziecie w poprzednim poście, zrobiłam też ćwikłę, czyli buraczki z chrzanem. U mnie w domu wszyscy buraki bardzo lubią, jedynie ilości chrzanu wolą różne – mój mąż uwielbia chrzanową petardę, moi rodzice delikatniejsze smaki. Tak więc ćwikłę przygotowałam z niedużą ilością chrzanu, tak aby każdego zadowolić. Ten, kto uzna, że buraki są zbyt mało ostre, zawsze będzie mógł chrzanu sobie do nich dołożyć 🙂

Składniki:

3 buraki

3 łyżeczki chrzanu

1 łyżeczka cukru

sok z 1/2 cytryny

1 szczypta soli

Wykonanie:

Buraki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy wystygną, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli buraki puszczą sok, to odciskamy je na sicie. Dodajemy najpierw sok z cytryny, potem chrzan i resztę przypraw. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, aby ćwikła dobrze się przegryzła. Na koniec próbujemy i ewentualnie dodajemy chrzanu, cytryny lub cukru. Gotowe!!!

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Sałatka z tuńczyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *