Mus jabłkowy
Desery

Mus jabłkowy

Kochani, przepis wpisujący się w aktualną politykę „Jedzmy jabłka” 🙂 Przepyszny mus jabłkowy, który możemy wykorzystać właściwie niemal do wszystkiego – naleśników, placuszków, deserów – sam w sobie też wyśmienicie smakuje 🙂 W nawiasie podaję ilość składników jaką zobaczycie na filmie – dysponowałam jedynie 2 jabłkami, dlatego mój mus był w wersji mikro 🙂

Składniki:

2 kg jabłek (2 jabłka)

1 szkl przegotowanej wody (1/2 szkl wody)

sok z cytryny (sok z połówki cytryny)

1 łyżeczka cynamonu (1/2 łyżeczki cynamonu)

5 łyżek cukru (opcjonalnie)

Wykonanie:

Jabłka myję, obieram oraz usuwam twarde gniazda nasienne ze środka. Kroję w kostkę i w trakcie polewam sokiem z cytryny, tak aby jabłka nie ściemniały.

Do garnka wlewam wodę i wrzucam jabłka. Mieszam od czasu do czasu, tak aby jabłka się nie przypaliły, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, przykrywam i duszę 10-15 minut. Dodaję 1/2 łyżeczki cynamonu. Całość można jeszcze potraktować tłuczkiem do ziemniaków albo zblendować – tak aby uzyskać jednolity mus.

Znajdź więcej:  Racuchy z jabłkiem i rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *