Kotlety schabowe, ale troszkę inaczej. Moja córa lubi kotlety delikatne i mięciutkie i te właśnie takie są. Niezwykłej miękkości nabierają przez marynowanie ich w kefirze lub jogurcie naturalnym. Polecam bardzo!
Składniki:
600g kefiru lub jogurtu naturalnego
kotlety schabowe (ja miałam już rozbite)
ulubiona mieszanka ziół (tymianek, curry, papryka słodka, sól, pieprz)
1 jajko + bułka tarta
Wykonanie:
Kotlety oprószam przyprawami z obu stron. Przyprawy wciskam w mięso za pomocą palcy, bo kotleciki są już cieniutko rozbite. Wkładam je do miski z kefirem tak, aby każdy kotlet był dokładnie kefirem pokryty. Wszystko wkładam do lodówki na 2-3 godziny. Następnie zanurzam je w jajku, obtaczam w bułeczce tartej i smażę na patelni na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Smacznego!!!