Hej kochani 🙂 Gościły u mnie ostatnio na stole 🙂 Przepis tradycyjny, bez udziwnień. Pyszne, chrupiące, pachnące – placki ziemniaczane!
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
oliwa
2 czubate łyżki mąki pszennej
pieprz i sól
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i obieramy. Potem ścieramy je na tarce na małych oczkach. 1-2 ziemniaki można zetrzeć na większych dziurkach, aby powstałe większe wiórki, wtedy placki będą miały ładniejszą fakturę.
Gdy skończymy ścierać ziemniaki, obieramy cebulę i ją również ścieramy na tarce.
Masę ziemniaczano-cebulową odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze mieszamy. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodajemy jeszcze łyżkę mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta ziemniaczanego na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron. Na koniec warto takie placki położyć na chwilę na papierowym ręczniku, aby zebrać nadmiar tłuszczu
Gdybyście jednak szukali placków ziemniaczanych w innej odsłonie – tak, aby nie było nudno, proponuję dodać do nich kiszoną kapustę 🙂 Wychodzą przepyszne!!!