Szpinak – czy warto go jeść?
Dania Obiadowe

Rolada szpinakowa

Pyszna, delikatna. Połączenie szpinaku i łososia wędzonego – obłędne 🙂 Polecam!

Składniki:

300g świeżego szpinaku

3-4 serki ricotta/filadelfia/ inny

3 jajka

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli i pieprzu

150-200g łososia wędzonego w plastrach

Wykonanie:

Umyte liście szpinaku przekładam do garnka i zalewam wrzątkiem. Pozostawiam je w wodzie około 1 minuty i odcedzam. Do szpinaku dodaję gałkę muszkatołową, sól, pieprz, czosnek i 3 żółtka. Wszystko miksuję na jednolitą masę. Białka ubijam osobno na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie łączę z masą szpinakową.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, masę szpinakową rozsmarowuję tworząc prostokąt. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.

Upieczony i przestudzony szpinakowy placek smaruję serkami i układam plastry łososia. Roladę zwijam i wkładam na minimum 1 godzinę do lodówki.

Przed podaniem kroję roladę na grubsze plastry.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Kieszonki drobiowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *