Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam eksperymenty z pastami kanapkowymi. Próbuję często różnych połączeń – takie pasty cudownie zastępują popularne smarowidła typu masło, albo tłuste serki. Dzisiaj klasyka – pyszna pasta jajeczna z dodatkiem szczypiorku. Pasuje chyba do wszystkiego. Jeśli lubicie i możecie jeść jajka – polecam 🙂
Składniki:
2 jajka
1 łyżka musztardy
1 ogórek konserwowy
2 łyżki kefiru
szczypiorek, sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo i dokładnie rozgniatamy widelcem. Ogórek i szczypiorek drobniutko kroimy. Dodajemy do jajek razem z musztardą i kefirem. Kefir możemy oczywiście zastąpić majonezem, ale wersja z kefirem będzie bardziej light 🙂 Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, posypujemy szczypiorkiem. Porządnie wszystko mieszamy.