Zielona sałatka
Sałatki - przepisy

Zielona sałatka

Witajcie kochani!!! Zapraszam Was dzisiaj na zieloną sałatkę – bombę witaminową, pyszną, sycącą, a do tego bardzo prostą w przygotowaniu. To co, gracie w zielone?

Składniki:

100g porwanych liści sałaty

1 puszka groszku konserwowego

1/2 świeżego ogórka

gruby szczypior

spora garść pestek dyni

(ewentualnie: zielona papryka, zielona fasolka szparagowa)

2 łyżeczki musztardy sarepskiej (sos)

sok z 1/2 cytryny (sos)

3-5 łyżeczek oliwy (sos)

1,5 łyżeczki miodu (sos)

sól i pieprz

Wykonanie:

Szczypior drobno kroimy, a ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki – ja wykorzystałam mandolinę.

Do miski wrzucam porwane liście sałaty, dodaję groszek, ogórek oraz szczypiorek. Mieszam i mogę brać się za przygotowanie sosu.

Do soku z cytryny dodaję najpierw sól i pieprz, a następnie musztardę. Dokładnie mieszam, tak aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Do mieszania świetnie sprawdza się rózga. Teraz oliwa – wlewam ją cienkim strumykiem, nie przerywając mieszania. Na końcu dodaję miód – nie jest on konieczny, ale ja bardzo lubię go w tym sosie – jego słodycz doskonale przełamuje ostrość musztardy i kwaśność cytryny. Gotowy sos powinien mieć aksamitną konsystencję emulsji. Sałatkę polewam nim tuż przed podaniem. Do tego momentu wszystko przechowuję w lodówce.

Na koniec wszystko posypuję pestkami dyni. Tak przygotowana zielona sałatka jest na prawdę wyborna w smaku, a do tego zdrowa i lekka. Polecam!

Znajdź więcej:  Kulinarny hit tygodnia

Dodaj komentarz