Czosnek jest niezwykle zdrowy, bardzo często dodaję go do potraw. I dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne masełko czosnkowe, które rewelacyjnie pasuje do pajdy pełno ziarnistego chleba. Co więcej, masełko można przygotować z wykorzystaniem czosnku świeżego lub pieczonego – oba sposoby zaraz Wam przedstawię 🙂
Składniki:
Masełko 1: pół kostki masła, odrobina pieprzu i soli, pół pęczka koperku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 3-4 ząbki czosnku
Masełko 2: pół kostki masła, odrobina pieprzu i soli, pół pęczka koperku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, główka czosnku.
Wymienioną wyżej główkę czosnku będziemy zapiekać – wtedy czosnek staje się dużo delikatniejszy w smaku, wręcz słodkawy, dlatego potrzebujemy go więcej niż przy przyrządzaniu masełka ze świeżym czosnkiem.
Wykonanie:
1. Masełko ze świeżym czosnkiem
Masło odkładamy na przynajmniej godzinę w ciepłe miejsce, tak aby zmiękło. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce z masłem za pomocą widelca. Możemy też masło utrzeć w moździerzu lub zblendować. Doprawiamy solą i pieorzem do smaku.
2. Masełko z pieczonym czosnkiem
Z główki czosnku ścinamy szczyt, tak aby wszystkie ząbki były widoczne. Skrapiamy oliwą z oliwek, delikatnie solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 – 40 minut.
Po wyjęciu go z piekarnika, zostawiamy go na kilka minut, aby przestygł. Bardzo łatwo wyciskamy ząbki czosnku do masła w miseczce, dodajemy pozostałe składniki i dobrze wszystko mieszamy za pomocą widelca.
Oba masełka przekładam do miseczek wyłożonych folią spożywczą i wstawiam do lodówki. Po schłodzeniu i stwardnieniu masełek, folia umożliwi mi bardzo łatwe wyjęcie masełek z miseczek i ułożenie ich na talerzykach.
Rada: Czosnek potrzebuje czasu, aby uwolnić cały swój aromat, dlatego jeśli wydaje Wam się, że dodałyście go za mało, wstrzymajcie się z kolejnymi ząbkami, odczekajcie pół godziny i spróbujcie masełko raz jeszcze. Dopiero wtedy zdecydujcie, czy dodać więcej czosnku.
Smacznego!!!