Czy czerwone mięso jest zdrowe?
Porady Kulinarne

Czy czerwone mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi ważny element diety człowieka. Jest najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Zawiera mało wapnia, ale dużo żelaza, fosforu, cynku, miedzi, magnezu i witamin z grupy B.

Do czerwonego mięsa zaliczamy: wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, koninę, kaczkę i gęś, baraninę i większość dziczyzny. Białe mięso to drób i ryby.

Czy czerwone mięso jest zdrowe? To właśnie w nim możemy znaleźć tłuszcze nasycone, które mogą prowadzić do otyłości, nadmiaru złego cholesterolu i problemów z układem krążenia. Ponieważ jest to mięso wysokokaloryczne, osoby, które je spożywają, narażone są  na choroby serca i miażdżycę. Tłuszcze z tego typu mięsa są bardzo trudne do usunięcia z organizmu, a więc walka z dodatkowymi kilogramami będzie trudna i żmudna …

Naukowcy od lat ostrzegają przed jedzeniem czerwonego mięsa. Jego spożywanie w nadmiernych ilościach może prowadzić do nowotworu jelita grubego lub reumatoidalnego zapalenia stawów. Wzrasta też ryzyko zachorowania na cukrzycę. Najlepiej jeść je 2-3 razy w miesiącu, podczas gdy białe mięso możemy spożywać 2-3 razy w tygodniu.

Jeżeli już decydujemy się na mięso czerwone, wybierzmy polędwicę wołową lub schab środkowy. Jedzmy je gotowane lub duszone, bez tłuszczu. Można również przygotować takie mięso na parze lub upiec w folii.

Przypominam Wam prosty przepis na przygotowanie przepysznego, gotowanego schabu.

Znajdź więcej:  Jakich rzeczy nie należy wkładać do mikrofalówki?

Dodaj komentarz