Dzisiaj prosty przepis na wyjątkowe ciasteczka. Robimy je z dwóch ciast – ciemnego i jasnego. Możemy wycinać różne kształty. Ja myślę już o Świętach Bożego Narodzenia, dlatego moje ciasteczka są zdecydowanie gwiazdkowe, ale równie pięknie wyglądają z serduszkiem w środku lub kwiatkiem 🙂
Składniki:
250g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
3 łyżki cukru
130g masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:
Do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Dodaję pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Na początek wszystkie składniki siekam nożem, aż się połączą. Potem ciasto wyrabiam ręką.
Gotowe ciasto dzielę na pół. Jedną połówkę wkładam do woreczka foliowego i odkładam na chwilę na bok. Do drugiego kawałka ciasta dodaję mleko oraz kakao i wszystko ponownie wyrabiam. To ciasto również chowam do woreczka foliowego i oba kawałki – jasny i ciemny – chowam do lodówki na 30 minut.
Oba ciasta rozwałkowuję na grubość około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinam kółka, a następnie małą foremką w kształcie gwiazdki wycinam w każdym kółeczku gwiazdkę … te małe gwiazdki zamieniam miejscami, tak aby w jasnym ciastku była ciemna gwiazdka, a w ciemnym ciastku – jasna 🙂
Tak przygotowane ciasteczka przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę je w temperaturze 180 stopni przez 10 – 15 minut.
Smacznego!!!