Kruche ciasteczka
Ciasta Desery

Kruche ciasteczka

Dzisiaj prosty przepis na wyjątkowe ciasteczka. Robimy je z dwóch ciast – ciemnego i jasnego. Możemy wycinać różne kształty. Ja myślę już o Świętach Bożego Narodzenia, dlatego moje ciasteczka są zdecydowanie gwiazdkowe, ale równie pięknie wyglądają z serduszkiem w środku lub kwiatkiem 🙂

Składniki:

250g mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżka mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

3 łyżki cukru

130g masła

2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wykonanie:

Do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Dodaję pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Na początek wszystkie składniki siekam nożem, aż się połączą. Potem ciasto wyrabiam ręką.

Gotowe ciasto dzielę na pół. Jedną połówkę wkładam do woreczka foliowego i odkładam na chwilę na bok. Do drugiego kawałka ciasta dodaję mleko oraz kakao i wszystko ponownie wyrabiam. To ciasto również chowam do woreczka foliowego i oba kawałki – jasny i ciemny – chowam do lodówki na 30 minut.

Oba ciasta rozwałkowuję na grubość około 5 mm. Za pomocą szklanki wycinam kółka, a następnie małą foremką w kształcie gwiazdki wycinam w każdym kółeczku gwiazdkę … te małe gwiazdki zamieniam miejscami, tak aby w jasnym ciastku była ciemna gwiazdka, a w ciemnym ciastku – jasna 🙂

Tak przygotowane ciasteczka przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę je w temperaturze 180 stopni przez 10 – 15 minut.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Odwrócone ciasto ananasowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *