Jagodzianki
Składniki:
550 g mÄ…ki
25g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
100g masła
7 łyżek cukru
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
miseczka borówek lub jagód
Wykonanie:
Na początek robimy rozczyn, wkruszamy do miseczki drożdże, dodajemy cukier i zalewamy kilkoma łyżkami mleka, obowiązkowo w temperaturze pokojowej – nigdy zimne! Czekamy 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie mąkę przesiewam do miski, robię na środku dołek i wlewam do niego rozczyn. Resztę mleka rozpuszczam razem z masłem i wlewam do dołka z rozczynem, dodaję sól i jajka. Wszystko zagniatam i wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam na godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Krótko je wyrabiam i dzielę na 12 części. ( Na pół, każdą połówkę na 3 części, i każdą z 6 części jeszcze raz na pół). Z każdego kawałka ciasta robię kulkę, spłaszczam ją na dłoni i na środek kładę sporą porcję jagód. Zlepiam bardzo dobrze brzegi i nadaję owalny kształt jagodziance.
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby układać je łączeniem do dołu! Zostawiam je na pół godziny do ponownego podrośnięcia. następnie delikatnie smaruje pędzelkiem zanurzonym w mleku. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę około 15 – 20 minut – do zrumienienia.
Wyjmuję, przenoszę na kratkę i pozostawiam do ostygnięcia. Gdy są już chłodne, lukruję je lub posypuję cukrem pudrem.