Jesienią niezwykle ważna jest witamina C, gdyż pobudza ona produkcję komórek odpornościowych. Warto więc sięgać teraz po soki – malinowe, cytrynowe lub z dzikiej róży. Trzeba jednak pamiętać, że muszą być one 100-procentowe, a nie mieszanki cukru i barwnika, czyli najpopularniejsze soki dostępne w sklepach. Warto też takie soki przyrządzać samemu i pić zaraz po wyciśnięciu z cytrusów. Możemy je tez dodawać do przestudzonej herbaty ( nie do wrzątku, bo wtedy zniszczymy cenne składniki – powyżej 65 stopni witamina C ginie).
Możemy również korzystać z mrożonych czarnych porzeczek, borówek lub jagód. Są one bogate w witaminę C. Po rozmrożeniu owoców przyrządzamy z nich koktajle lub posypujemy desery.
Do codziennej diety warto przemycać czosnek i cebulę. Zawierają one allicynę, czyli naturalny antybiotyk. Z obu warzyw możemy przyrządzić syropy, które mają niezwykle wzmacniająco oddziaływują na nasz organizm. Dodajemy je do sosów, mięs, sałatek, makaronów. Podsmażane, duszone, gotowane – nie tracą swoich właściwości.
Do jesiennego menu wprowadźmy pieczywo razowe, makaron i płatki pełnoziarniste. Zawierają one cynk i witaminę B. Idealną sałatką obfitującą w witaminy z grupy B będzie ta, zawierająca szpinak, brokuły oraz pestki dyni lub słonecznika.