polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Dania Obiadowe

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym – przepis na!

Wieprzowina zajmuje ważne miejsce w diecie Polaków. Jest to niezwykle smaczne i stosunkowo łatwe w przyrządzeniu mięso. Jedną z jego najsmaczniejszych i najcenniejszych części stanowi polędwiczka. To bardzo delikatne, soczyste i miękkie mięso sprawdzi się zarówno na specjalną okazję, jak i uczyni ze zwykłego wtorkowego obiadu danie na miarę królewskiej uczty.

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie?

Na temat polędwiczki wieprzowej narosło wiele mitów, jak na przykład niezwykła trudność w jej przyrządzaniu, wymagająca specjalnych umiejętności. Nic bardziej mylnego! Wystarczy znać kilka podstawowych zasad! Polędwiczki wieprzowe można przyrządzić na wiele sposobów. Bez względu na jaki sposób przyrządzenia tego mięsa się zdecydujemy, musi ono finalnie być miękkie i delikatne. Dlatego niezwykle ważna jest jego obróbka termiczna. Zbyt długie duszenie, smażenie lub pieczenie spowoduje, że polędwiczka wieprzowa stanie się twarda i łykowata.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Polędwiczki wieprzowe idealnie komponują  się z aromatycznymi sosami, które niezwykle wzbogacają ich smak.Jeżeli nie masz doświadczenia w ich przyrządzaniu, przygotuj polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym. Możesz także dodać miód i uzyskasz jeszcze lepszy efekt! Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo – miodowym będą jeszcze smaczniejsze! Bez względu na to, na którą wersję się zdecydujemy jedno nie ulega wątpliwości – to bardzo prosty sposób na przepyszny obiad, który brew pozorom nie jest ani trudny ani czasochłonny, a smakuje wybornie i zachwyci każdego.

Znajdź więcej:  Przekąska z kaszy krakowskiej a’la polenta

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym (z dodatkiem miodu)

Z poniższych składników przygotujemy 4 porcje.

Składnik na polędwiczki wieprzowe:

  • polędwica wieprzowa 450g – 500 g
  • grubo zmielony pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  •  1 łyżka oliwy lub 1 łyżka masła (można wykorzystać masło klarowane)
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej lub 1/2 łyżeczki musztardy Dijon i 1/2 łyżeczki miodu
  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe?

Przygotowanie:

  1. polędwicę należy opłukać pod bieżącą zimną wodą, następnie dokładnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych i oczyścić z otaczających ją błonek
  2. mięso należy pokroić na plastry o grubości 1,5 – 2 centrymetrów. Następnie każdy plaster polędwiczki wieprzowej ułożyć na desce do krojenie i delikatnie docisnąć dłonią, tak żeby się lekko rozpłaszczyły (z racji tego, że polędwiczka wieprzowa jest niezwykle delikatnym mięsem, nie zaleca się stosowania tłuczka)
  3.  gotowe polędwiczki wieprzowe należy dokładnie natrzeć świeżo zmielonym pieprzem, solą i oregano z obu stron i odłożyć na kilka minut
  4. w międzyczasie nagrzewamy dużą patelnię wysmarowaną oliwą. Układamy na niej plastry polędwiczki wieprzowej i obsmażamy je z każdej strony przez ok. 2 – 3 minuty. Tak krótki czas obróbki wystarczy i pozwoli polędwiczkom wieprzowym zachować soczystość
  5. gotowe, zarumienione polędwiczki należy ściągnąć z patelni, odłożyć na deskę do krojenia, pozwalając im „odpocząć” przez kilka minut.

Przygotowanie sosu musztardowego:

Kiedy polędwiczki wieprzowe odpoczywają, należy zabrać się za przygotowywanie sosu. Uwaga! Używamy tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Nie myjemy jej. Został na niej aromat i smak mięsa, który wzbogaci sos.

Znajdź więcej:  Ryż z pieczarkami a’la risotto

Musztardę, śmietanę kremówkę oraz oraz sos sojowy należy wymieszać w miseczce i całość przelać na patelnię. Sos należy gotować przez kilka minut, dopóki nie zgęstnieje.

Propozycja podania polędwiczek:

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym (lub musztardowo – miodowym) sprawdzą się zarówno w klasycznym połączeniu z puree z ziemniaków i mizerii lub surówki z kapusty kiszonej. Niemniej jednak pasują także idealnie do kaszy, makaronu, ryżu lub klusek. Tutaj ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia!

Jak smażyć polędwiczki wieprzowe?

To delikatne i szlachetne mięso nie wymaga specjalnych obróbek i przygotowań do smażenia, pieczenia czy duszenia. Prawdę powiedziawszy, polędwiczki wieprzowe smakują najlepiej usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu, pospane solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Z uwagi na delikatną strukturę należy wstrzymać się przed używaniem tłuczka. Wystarczy delikatne dociśnięcie dłonią! Należy także pamiętać, że polędwiczka wieprzowa nie lubi długiej obróbki termicznej. Każdą ze stron należy smażyć przez 2 – 3 minuty. Jak poznać, że polędwiczka jest już gotowa? Wystarczy ją przekroić – jeżeli wypłynie z niej bezbarwny płyn, to znak, że można je śmiało serwować.

Polędwiczki wieprzowe na obiad dla każdego

Polędwiczki wieprzowe są zaliczane do tak zwanego mięsa czerwonego. Ich największym walorem jest fakt posiadania małej ilości kalorii i tłuszczów. Dzięki obecności białka i śladowej ilości węglowodanów są doskonałym rozwiązaniem dla sportowców i osób dbających o linię. Istnieje przeświadczenie, że będąc na diecie należy całkowicie zrezygnować z wieprzowiny na rzecz drobiu. Okazuje się jednak, że polędwiczki wieprzowe dostarczają naszemu organizmowi sporo wartości odżywczych. W 100 gramach tego mięsa znajduje się zaledwie 150 kalorii. Charakteryzuje go także niska zawartość cholesterolu i tłuszczów, więc jest idealnym rozwiązaniem na pyszny i zdrowy obiad!
Polędwiczki wieprzowe to jedne z droższych mięs, ale zdecydowanie warte swojej ceny. Kupując to mięso należy zawsze zwracać szczególną uwagę na jego jakość i wybierać mięso ze sprowadzonego źródła. Nie bez znaczenia jest także jego świeżość – świeża polędwica wieprzowa ma ciemnoróżowy kolor, a po przekrojeniu jej włókna się rozchodzą.

Dodaj komentarz