Cześć!!! Dzisiaj przyrządzimy stripsy z kurczaka. Bardzo smaczne i sycące danie. Z powodzeniem możemy stripsy podać na obiad.
Składniki:
6 filetów piersi kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: 2 łyżki przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka curry
Ciasto: 1/2 szklanki mąki, 1 jajko, sól i pieprz, 1/2 szklanki mleka
Panierka: chrupki kukurydziane i olej
Wykonanie:
Piersi kurczaka dobrze myję i oczyszczam ze wszystkich błonek i żyłek. Następnie kroję na niewielkie paseczki i delikatnie rozklepuję. Mięso kurczaka jest bardzo delikatne, dlatego trzeba to robić z dużym wyczuciem.
Stripsy wkładam do miski. Polewam oliwą, posypuję przyprawami i mieszam, tak aby każdy paseczek kurczaka pokrył się ziołami. Odstawiam na pół godziny do lodówki.
Mogę teraz przygotować ciasto. Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i wbijam jajko. Mieszam stopniowo dolewając mleka, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany.
W drugiej misce gniotę płatki kukurydziane, aby panierka była drobniejsza i lepiej oblepiała mięso.
Paseczki kurczaka wkładam do ciasta, dokładnie je w nim otaczam. Następnie przekładam do płatków i również dokładnie pokrywam nimi stripsy. Gotowe, opanierowane kawałeczki przekładam na talerz.
Na patelni rozgrzewam sporą ilość oleju – poziom powinien sięgać mniej więcej do połowy zanurzonych w nim stripsów. Smażę na głębokim oleju na złoto z obydwu stron. Przed podaniem osączam go na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Stripsy doskonale pasują podane z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Dzieciaki je uwielbiają …
Smacznego!!!