Stripsy z kurczaka
Dania Obiadowe Mięsa i Wędliny

Stripsy z kurczaka

Cześć!!! Dzisiaj przyrządzimy stripsy z kurczaka. Bardzo smaczne i sycące danie. Z powodzeniem możemy stripsy podać na obiad.

Składniki:

6 filetów piersi kurczaka

3 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy: 2 łyżki przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka curry

Ciasto: 1/2 szklanki mąki, 1 jajko, sól i pieprz, 1/2 szklanki mleka

Panierka: chrupki kukurydziane i olej

Wykonanie:

Piersi kurczaka dobrze myję i oczyszczam ze wszystkich błonek i żyłek. Następnie kroję na niewielkie paseczki i delikatnie rozklepuję. Mięso kurczaka jest bardzo delikatne, dlatego trzeba to robić z dużym wyczuciem.

Stripsy wkładam do miski. Polewam oliwą, posypuję przyprawami i mieszam, tak aby każdy paseczek kurczaka pokrył się ziołami. Odstawiam na pół godziny do lodówki.

Mogę teraz przygotować ciasto. Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli i wbijam jajko. Mieszam stopniowo dolewając mleka, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany.

W drugiej misce gniotę płatki kukurydziane, aby panierka była drobniejsza i lepiej oblepiała mięso.

Paseczki kurczaka wkładam do ciasta, dokładnie je w nim otaczam. Następnie przekładam do płatków i również dokładnie pokrywam nimi stripsy. Gotowe, opanierowane kawałeczki przekładam na talerz.

Na patelni rozgrzewam sporą ilość oleju – poziom powinien sięgać mniej więcej do połowy zanurzonych w nim stripsów. Smażę na głębokim oleju na złoto z obydwu stron. Przed podaniem osączam go na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Stripsy doskonale pasują podane z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Dzieciaki je uwielbiają …

Znajdź wiÄ™cej:  Pieczone ziemniaki

Smacznego!!!

Dodaj komentarz