Tatar ze śledzia
Potrawy Świąteczne i Wigilijne Przystawki Ryby

Tatar ze śledzia

Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na tatar ze śledzia – danie, które z powodzeniem może pojawić się na świątecznym stole. Śledź przygotowany w ten sposób, powinien smakować każdemu.

Składniki:

3 płaty śledziowe typu matjas

1 łyżka kaparów

2 ogórki kiszone

1 cebula

2 łyżeczki musztardy

sok z 1/2 cytryny

1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Zaczynamy od wymoczenia śledzi, aby pozbyć się z nich nadmiaru soli. Płaty opłukałam pod bieżącą wodą i włożyłam do salaterki z zimną wodą na 2 – 3 godziny. W tym czasie przygotuję resztę składników.

Do miski wrzucam drobno pokrojone kapary, pokrojone w kosteczkę ogórki i posiekaną cebulę. Po upływie minimum 2 godzin odcedzam śledzie i kroję je w kosteczkę i dorzucam do reszty składników. Jeszcze musztarda, pieprz i sok z cytryny. Cytrynę przeciskam ostrożnie przez palce, aby nie wpadła mi do dania żadna pestka.

Wszystko dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na przynajmniej 2 godziny – smaki muszą się dobrze ze sobą przegryźć.

Tatara najbardziej lubię podawać na złotych, chrupiących tostach. Kromkę chleba tostowego podsmażam na maśle z obu stron. Szklanką wycinam okrągły kształt i układam na wierzchu porcję tatara. Pycha!

Jeśli nie chce nam się przygotowywać tostów, a chcemy zaserwować śledzia oryginalniej, niż na kromce chleba, proponuję wafle – nieduże, popularne w sklepach, kwadratowe lub okrągłe. Doskonałe do przystawek.

Znajdź więcej:  Cukinia w cieście

Dodaj komentarz