Wigilijna ryba w galarecie
Potrawy Świąteczne i Wigilijne Ryby

Wigilijna ryba w galarecie

Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na rybę w galarecie. Tak przyrządzona ryba pojawia się często na moim świątecznym stole, ale również przygotowuję ją w zwykłe dni. Czasem zamiast ryby dodaję ugotowane mięso i powstają tymbaliki na które przepis znajdziecie na moim kanale. Dzisiaj jednak wykorzystamy 2 płaty dorsza.

Składniki:

2 płaty dorsza bez skóry

włoszczyzna

3 jajka ugotowane na twardo

puszka zielonego groszku

puszka kukurydzy

żelatyna

2 listki laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

sól i pieprz

Wykonanie:

Umytą i obraną włoszczyznę wkładam do zimnej wody. Marchewka potem mi się przyda, bo pokroję ją i dodam do galarety. Jeszcze listki laurowe i ziele angielskie oraz sól. Bulion gotuję aż warzywa będą miękkie. Na 15 minut przed końcem wkładam do garnka rybę i gotuję w wywarze.

Jajka kroję w ósemki, marchewkę z rosołu w plasterki, a rybę podzieliłam na drobne kawałki. Do salaterek wkładam wszystkie składniki. Pamiętajmy, że galaretę będziemy podawać wyjętą z salaterki, a więc najbardziej widoczny będzie jej spód. Zadbajmy więc, aby warzywa i jajka były ładnie kolorystycznie rozłożone na dnie.

Gotowe miseczki będę zalewała bulionem w którym rozpuściłam żelatynę. Zanim jednak to zrobię, bulion sklaruję, aby otrzymać w efekcie przezroczystą galaretę. Jak klarować wywar znajdziecie na moim kanale i blogu.

Teraz wystarczy poczekać, aż galareta dobrze zastygnie. Wyjmujemy ją potem na talerz, dekorujemy listkami pietruszki i podajemy z cząstkami cytryny, tak aby można było skropić galaretę sokiem.

Znajdź więcej:  Barszcz wigilijny z uszkami – jak przygotować aromatyczną zupę, która wprowadzi świąteczny nastrój

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *