Soczysty pieczony schab z ziołami
Mięsa i Wędliny Potrawy Świąteczne i Wigilijne

Gotowany schab

Cześć! Zapraszam dzisiaj na danie , które przygotujemy w dość niezwykły sposób. Ugotujemy schab w rękawie do pieczenia.

Składniki:

1,5kg schabu bez kości

mieszanka ulubionych przypraw (majeranek, przyprawa do mięsa, papryka słodka)

1 łyżeczka soli

4 zÄ…bki czosnku

rękaw do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy wsypuję do miseczki, dodaję sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dobrze rozcieram i mieszam. Następnie, tak przygotowaną mieszanką dokładnie nacieram mięso z obydwu stron. Wcześniej schab opłukałam pod bieżącą wodą i osuszyłam papierowym ręcznikiem.

Teraz mięso wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, tak aby przeszło aromatem ziół.

Po tym czasie schab przekładam do rękawa, który mocno zawiązuję na obu końcach. Mięso w rękawie wkładam do garnka z zimną, osoloną wodą, włączam malutki gaz i doprowadzam do wrzenia. Gotuję około godziny. Potem gaz wyłączam, a mięso zostawiam jeszcze na 15 minut w gorącej wodzie. Później je wyjmuję, zdejmuję rękaw i pozostawiam do ostudzenia.

Tak przyrządzony schab jest pyszny, mięciutki i soczysty. Doskonały na gorąco i później na zimno jako wędlina do kanapek.

Smacznego!!!

Znajdź wiÄ™cej:  Makowiec – wigilijna gwiazda

Dodaj komentarz