Wino uznaje się za wytworny i elegancki trunek, jaki serwuje się zarówno w trakcie formalnych uroczystości, jak i podczas rodzinnego obiadu. Wina doskonale komponują się z wieloma daniami, co nie znaczy, że zawsze sięgniemy po tą samą butelkę. Do wyboru są różne odmiany, a każda charakteryzuje się unikatową kwasowością i smakiem, jaki będzie uzupełnieniem innych potraw. Kiedy najlepiej sprawdzą się wina wytrawne?
Bez zwątpienia wina wytrawne zaliczają się do najchętniej wybieranych trunków na świecie. Wynika to z ich bogatego smaku i złożonej tekstury. Poza tym uważa się je za uniwersalne, bo dobrze pasują do wielu potraw. Sama obecność wytrawnego wina podczas spotkań i przyjęć podnosi ich rangę. Jeśli wybierzemy je z rozwagą, będą idealnym zwieńczeniem każdego wydarzenia. O czym pamiętać, przeglądając propozycje na sklepowych półkach?
Rodzaje win wytrawnych
Pod pojęciem wina wytrawnego kryje się trunek pozyskiwany z winogron, gdzie zawartość cukru jest nie większa niż 4 gramy na 1 litr trunku. Wina wytrawne możemy podzielić na białe, czerwone i różowe, a każdy z tych typów ma swoje charakterystyczne cechy.
– Czerwone wino wytrawne. Produkuje się je z ciemnych winogron, ma głęboki i intensywny smak. Zaliczają się tutaj takie odmiany jak Pinot Noir, Cabernet Sauvignon czy Syrah.
– Białe wino wytrawne. Białe wina uważa się za lżejsze i bardziej orzeźwiające niż czerwone i powstają z jasnych winogron. Przykłady win z tej kategorii to: Chardonnay, Sauvignon Blanc i Riesling.
– Różowe wino wytrawne. Podobnie jak przy winie czerwonym do produkcji wykorzystuje się ciemne winogrona, ale wina te mają krótszy kontakt ze skórkami, stąd jasny kolor. Są delikatnie kwaskowate i orzeźwiające. Przykłady różowych win wytrawnych to Grenache i Syrah.
Z czym łączyć wina wytrawne?
Każdy z wymienionych wyżej rodzajów win dobrze komponuje się z innymi daniami. Czerwone wino wytrawne Pinot Noir jest uniwersalne i pasuje zarówno do dań z rybą, jak i z czerwonym mięsem. Z kolei inne czerwone wino – Cabernet Sauvignon przez wysoką zawartość tanin poza stekiem dobrze smakuje z daniami kuchni włoskiej i azjatyckiej, a Syrah to propozycja do burgerów i dań z grilla.
Białe wina wytrawne są delikatniejsze i dobrze pasują do innych potraw. Przykładowo Chardonnay jest propozycją do kremowych i maślanych sosów, dań z chudymi rybami i owocami morza. Wino Sauvignon Blanc sprawdza się jako aperitif i dobrze komponuje się z kozimi serami. Chociaż z daniami mięsnymi bardziej kojarzy się wino czerwone, to i białe będzie smakować wyśmienicie. Przykładem jest wino wytrawne Riesling, które pasuje do tłustych dań jak kaczka.
Wina wytrawne różowe łączą w sobie cechy dwóch poprzednich, przez co są uniwersalne i sprawdzają się w różnych sytuacjach. Warto je dodać do dań kuchni śródziemnomorskiej, grillowanych warzyw, sałatek i owoców morza. Dobrze uzupełniają też białe mięsa i lekkie przystawki.
Wino wytrawne a okazja
Wspomnieliśmy, że wino wytrawne podnosi rangę różnych wydarzeń, a najbardziej eleganckie jest wino czerwone. Będzie idealną opcją podczas romantycznej kolacji i uroczystego obiadu. W trakcie mniej zobowiązujących spotkań z przyjaciółmi odpowiednie są np. wina wytrawne białe. Natomiast na letnie przyjęcie dobrą propozycją są wina różowe. Ze względu na uniwersalność i elegancję, jaka nieodzownie kojarzy się z winem, zawsze warto mieć w barku butelkę wytrawnego wina. Jeszcze lepiej, kiedy w barku jest kilka trunków, które dopasujemy do różnych potraw i okazji.