[Artykuł sponsorowany] Pizza z serową pierzynką i chrupiącymi rantami, a może aromatyczny makaron z owocami morza albo urzekająca świeżością bruschetta? Dania kuchni włoskiej zachwycają swoim wyjątkowym smakiem. Za sprawą odpowiednio dobranego wina możesz dodatkowo podbić walory serwowanych potraw. Dowiedz się wraz z nami, jakie rodzaje włoskich win najlepiej pasują do dań kuchni włoskiej.
Szlachetna głębia smaku win primitivo
Gdy mowa o kuchni włoskiej, jednym z pierwszych skojarzeń są wina ze szczepu primitivo. Historia odmiany sięga czasów starożytnych, ale to XIX wiek przyniósł prawdziwą popularność wyrazistego trunku. Szczep primitivo jest blisko spokrewniony z chorwackim tribidragiem i kalifornijskim zinfandelem. We Włoszech odmiana primitivo jest uprawiana zwłaszcza na południu kraju w regionie Apulii. Ciepły klimat i bogata w minerały gleba sprzyjają uprawie winorośli. Wina primitivo wyróżniają się wyrazistym czerwonym kolorem. We włoskiej odmianie przeważają wytrawne odmiany, choć zdarzają się również odstępstwa od tej zasady.
Jak smakuje primitivo? Wyczujesz w nim wyraziście owocowe nuty jeżyn, śliwek czy wiśni. Dodatkowo pojawiają się nuty drzewne oraz ziołowe. Ponadto primitivo często ma wysoką zawartość alkoholu. Wyrazisty smak trunku doskonale komponuje się z wieloma daniami kuchni włoskiej. Jest to znakomity wybór do potraw mięsnych, a szczególnie do grillowanego mięsa, którego charakterystyczny smak musi zostać „uniesiony” przez równie wyraziste wino. Wśród włoskich specjałów wymienia się np. bistecca alla fiorentina, a więc pieczony na grillu stek z polędwicy z kością. Zarówno do tego dania, jak i do lasagne oraz makaronu bolognese perfekcyjnie pasują owocowe nuty primitivo.
A jak w przypadku pizzy? Ponownie możesz sięgnąć po primitivo, jednak wino najlepiej smakuje z m.in. pizzą z szynką, pieczarkami albo owocami morza. Przy klasycznej pizzy z serem lepiej sprawdzi się lżejsze wino. Primitivo jest natomiast świetnym alkoholem do twardych serów np. pecorino czy parmigiano reggiano. Do ich mocnego smaku potrzebne jest równie charakterne wino.
Białe wino i lekka odsłona kuchni włoskiej
Kuchnia włoska słynie nie tylko z serów i dań mięsnych, ale również z wyśmienitych deserów oraz potraw z owocami morza. Zarówno do słodkości, jak i do ryb czy krewetek bardzo dobrze pasują białe wina włoskie. Z reguły są one lżejsze w smaku, dzięki czemu nie przytłoczą serwowanych potraw.
Jednym z najczęstszych wyborów jest chardonnay. W zależności od odmiany może mieć m.in. jabłkowe, gruszkowe albo cytrusowe nuty. Chardonnay możesz podać np. z risotto. Dodatkowo warto, aby to samo wino posłużyło również do przygotowania potrawy. W ten prosty sposób jeszcze lepiej podbijesz smak dania. Chardonnay znakomicie współgra również z makaronami z owocami morza i to zarówno z wariantami serwowanymi na ciepło, jak i na zimno w postaci sałatki. Gdy natomiast o sałatkach mowa, warto wspomnieć o włoskim caprese, a więc lekkiej sałatce składającej się z pomidorów, mozzarelli, bazylii oraz oliwy z oliwek. Wraz z lampką chardonnay to idealny posiłek na gorące dni.
Możesz postawić też na włoskie wino verdeca, w którego nutach wyczujesz m.in. migdały, cytrusy i kwiaty. Verdeca jest też wybierana do wcześniej już wspomnianej tradycyjnej pizzy. To także idealny alkohol do smażonych ryb oraz mozzarelli di bufala.
A co na deser? Oczywiście wyśmienite włoskie tiramisu w towarzystwie lampki lambrusco. To aromatyczne słodkie wino z wyraźnie wyczuwalnymi owocowymi nutami. Trunek doskonale pasuje nie tylko do tiramisu, ale również do kremowych lodów oraz sorbetów. Dzięki odpowiednio dobranemu winu, włoskie jedzenie będzie smakowało jeszcze lepiej.