Potrawy na sylwestrowe przyjęcie: koreczki z serem pleśniowym i winogronami
Święta

Potrawy na sylwestrowe przyjęcie: koreczki z serem pleśniowym i winogronami

Koreczki z serem pleśniowym i winogronami to elegancka i szybka w przygotowaniu przekąska idealna na sylwestrowe przyjęcie. Połączenie kremowego sera, słodkich winogron i chrupiących dodatków sprawi, że Twoi goście będą zachwyceni. Ta propozycja jest zarówno prosta, jak i efektowna!

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 0 minut
Całkowity czas: 15 minut
Rodzaj posiłku: Przekąska
Kuchnia: Europejska
Porcje: 20 koreczków
Kalorie: 45 kcal (na 1 koreczek)

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego typu gorgonzola lub roquefort
  • 20 sztuk winogron (najlepiej bezpestkowych, zielonych lub czerwonych)
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej (przeciętych na pół)
  • 20 orzechów włoskich
  • 20 wykałaczek lub patyczków do koreczków

Instrukcje:

  1. Przygotowanie składników: Pokrój ser pleśniowy na 20 małych kawałków o wymiarach około 2 cm.
    • 100 g sera pleśniowego
      Umyj winogrona i osusz je ręcznikiem papierowym.
  2. Składanie koreczków: Na wykałaczkę nabij najpierw orzecha włoskiego, następnie kawałek sera pleśniowego, kawałek szynki parmeńskiej (złożony na pół, jeśli jest duży), i na koniec winogrono.
  3. Prezentacja: Gotowe koreczki ułóż na półmisku lub desce do serwowania. Możesz je udekorować świeżymi ziołami, np. gałązkami rozmarynu, aby dodać elegancji.

Informacje żywieniowe:

Porcja (1 koreczek):

  • Kalorie: 45 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 2 g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *