Koreczki z serem pleśniowym i winogronami to elegancka i szybka w przygotowaniu przekąska idealna na sylwestrowe przyjęcie. Połączenie kremowego sera, słodkich winogron i chrupiących dodatków sprawi, że Twoi goście będą zachwyceni. Ta propozycja jest zarówno prosta, jak i efektowna!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 0 minut
Całkowity czas: 15 minut
Rodzaj posiłku: Przekąska
Kuchnia: Europejska
Porcje: 20 koreczków
Kalorie: 45 kcal (na 1 koreczek)
Składniki:
- 100 g sera pleśniowego typu gorgonzola lub roquefort
- 20 sztuk winogron (najlepiej bezpestkowych, zielonych lub czerwonych)
- 10 plasterków szynki parmeńskiej (przeciętych na pół)
- 20 orzechów włoskich
- 20 wykałaczek lub patyczków do koreczków
Instrukcje:
- Przygotowanie składników: Pokrój ser pleśniowy na 20 małych kawałków o wymiarach około 2 cm.
- 100 g sera pleśniowego
Umyj winogrona i osusz je ręcznikiem papierowym.
- 100 g sera pleśniowego
- Składanie koreczków: Na wykałaczkę nabij najpierw orzecha włoskiego, następnie kawałek sera pleśniowego, kawałek szynki parmeńskiej (złożony na pół, jeśli jest duży), i na koniec winogrono.
- Prezentacja: Gotowe koreczki ułóż na półmisku lub desce do serwowania. Możesz je udekorować świeżymi ziołami, np. gałązkami rozmarynu, aby dodać elegancji.
Informacje żywieniowe:
Porcja (1 koreczek):
- Kalorie: 45 kcal
- Białko: 2 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 2 g