Bataty są słodkie w smaku, miękkie i delikatne. Do tego znacznie zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Mają dużo witaminy A, C, B6, PP, E i błonnika. Zawierają również sporo białka, żelazo, potas, mangan i miedź. Są też źródłem kwasu chlorogenowego, który działa przeciw nowotworowo.
Jedzenie batatów obniża poziom cholesterolu w organizmie, chroni przed chorobami oczu i układu krążenia, astmą, osteoporozą. Wzmacnia odporność. Duża ilość beta-karotenu poprawia stan skóry.
W sklepie, podczas kupowania batatów, zwróćmy uwagę na skórkę – czy nie jest popękana lub obtłuczona. Słodkie ziemniaki przechowujmy w chłodnym i ciemnym miejscu w temperaturze około 12 stopni.
Z batatów produkuje się mąkę, skrobię, chrupki, wykorzystuje się je do zup, sałatek i zapiekanek. Są doskonałym, smacznym i zdrowym zamiennikiem ziemniaka.
100 gram batatów – 85 kcal.