Papaya – jak jeść, jak obrać, jak smakuje
Przygotowanie warzyw i owoców

Papaya – jak jeść, jak obrać, jak smakuje

Papaya to egzotyczny owoc, który kształtem przypomina nieco gruszkę. Jego skórka ma zielony, czasem pomarańczowy kolor. W środku zaś znajdziemy żółty lub różowy miąższ i czarne nasionka, które co prawda są jadalne, ale mają gorzki smak, więc raczej je usuwamy.

Papaya jest bogatym źródłem witamin, kwasu foliowego i potasu. Zawiera substancję papainę, która pomaga w trawieniu białek i ma działanie odmładzające. Działa też przeciwnowotworowo, wspiera serce, wpływa na męską płodność, a po kuracji antybiotykami warto ją jeść, bo przywraca właściwą florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym.

Miąższ możemy jeść od razu łyżeczką lub dodawać go do sałatek albo koktajli. Nasionka można dodać np do sosów.

Ciekawostka: nasion papayi nie wolno jeść kobieto w ciąży, bo mogą spowodować uszkodzenie płodu.
100g – 41 kcal
1 papaya – 123 kcal

Znajdź więcej:  Owoc pigwy – jak jeść, jak obrać, jak smakują

Dodaj komentarz