Przetwory z dyni na zimę

Elektryzująco pomarańczowe, jędrne i wyjątkowe w smaku – takie są dynie. Kojarzone są głównie z okresem jesienno-zimowym, kiedy kawiarnie i kafejki zaczynają serwować nam kawy o dyniowym aromacie, a Halloween straszy dyniowymi głowami z wyrzeźbionymi nań grymasami. Dynie to nie jednak tylko pomysł na kawę i dekorację, bowiem przetwory z dyni na zimę również stanowią świetny pomysł na wykorzystanie właściwości tego warzywa.

Przetwory z dyni do słoików

Dynie, dzięki substancjom w nich zawartym, obniżają poziom wolnych rodników, a także cukru., dlatego według naukowców może być ona wykorzystywana w profilaktyce cukrzycy typu 2. Beta-karoten (tak jak wszystkie karotenoidy) działa jako przeciwutleniacz, zapobiegając rozwojowi nowotworów. Badania na ten temat wykazały, że spożywanie dyni zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka czy raka jelita grubego. Beta-karoten ma także inną właściwość. Jego zawartość w warzywie obniża poziom złego cholesterolu, co za tym idzie – zapobiega rozwojowi miażdżycy, a także chorób z niej wynikających takich jak zawał serca. Spożywanie dyni wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego. Czemu by więc nie wykorzystać tych świetnych i prozdrowotnych cech w kuchni? Poniżej znajdują się cztery przepisy na dynię na zimę w słoikach, dzięki którym można urozmaicić swoją kuchnię, a także dodać daniom trochę elektryzującego pomarańczu!

1. Dynia w occie

Klasyczny przepis na warzywo w occie, do którego nie potrzeba zbyt wiele produktów. Jeden z przepisów na przetwory z dyni będący banalny w wykonaniu.

Składniki:

  • 1kg dyni
  • pół litra octu
  • 25 dag cukru
  • starty korzeń świeżego imbiru do smaku

Sposób przygotowania dyni w occie:

  1. Dynię należy obrać, wydrążyć jej nasiona i pokroić na kostki o wymiarach około 2cm.
  2. Przygotowywanie zalewy: cukier rozpuścić w małej ilości wrzącej wody, dodać ocet, zagotować.
  3. Do gotowej zalewy wrzucić kawałki dyni, ponownie zagotować.
  4. Odstawić na dobę.
  5. Następnego dnia przełożyć dyniowe kostki do wyparzonych słoików, przekładając startym imbirem – ilość zależy od tego, jak bardzo ostry przetwór chce się otrzymać.
  6. Nalać do słoików zalewę pozostałą z wykonywania przetworu i zakręcić.

Dynia na ostro w occie jest świetnym dodatkiem do dań azjatyckich ze względu na zawartość egzotycznego imbiru. Dodatkowo można także spróbować dodania gotowego przetworu do indyka, ponieważ smaki tych dwóch produktów świetnie się komponują. Ciekawy pomysł stanowią także dyniowe koreczki – należy nabić na wykałaczkę kostkę dyni ze słoika, oliwkę i kawałek kabanosa. Smacznego!

przepis na przetwory z dyni
Jest mnóstwo przepisów na przetwory z dyni ! Sprawdź koniecznie nasze

 

2. Dynia marynowana w musztardzie i miodzie

Kolejny przepis na przetwory z dyni na ostro. Tym razem warzywo występuje w towarzystwie miodu i musztardy francuskiej, które pięknie łączą swoje skrajnie odmienne smaki w niesamowitą kompozycję.

Składniki:

  • 1 szklanka octu
  • 5-6 szklanek wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 9 łyżek cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 250ml musztardy francuskiej
  • 1,5kg dyni
  • miód do smaku (wielokwiatowy)

Sposób przygotowania marynowanej dyni z musztardą i miodem:

  1. Wodę należy zagotować z octem, a następnie dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz musztardę francuską.
  2. Całość zalewy wymieszać, a następnie również zagotować.
  3. Dynię umyć, obrać, wydrążyć nasiona. Pokroić warzywo na nieduże kostki.
  4. Kawałki dyni umieścić ciasno w wyparzonych słojach, a następnie zalać jeszcze ciepłą marynatą.
  5. Dodać do prawie gotowych przetworów miód wielokwiatowy (na duży słój należy wziąć dwie łyżki miodu, ale można więcej – zależnie od upodobań).
  6. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.

Powyższy przepis z dyni na zimę jest wręcz idealny, świetnie pasuje do mięs wszelakich. Można także wykorzystać gotową już dynię jako dodatek do egzotycznej nieco sałatki, na przykład z sałatkowym serem feta.

3. Dynia marynowana z goździkami oraz cynamonem

Tym razem przetwór z dyni na słodko. Zawarte w nim goździki mają działanie przeciwzapalne, dlatego sprawdzi się on jako profilaktyka chorób oraz domowy sposób na wspomaganie ich leczenia w sezonie jesienno-zimowym.

Składniki:

  • jedna średnia dynia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • laska cynamonu
  • 5 łyżeczek cukru
  • kilka goździków
  • estragon

Sposób przygotowania marynowanej dyni na słodko:

  1. Dynię umyć, obrać, wydrążyć nasiona i pokroić na kostki o wymiarach około 1cm.
  2. Zagotować wodę na dynię, a następnie wrzucić warzywa i gotować cztery minuty.
  3. Dynię odcedzić, pozostawić do ostudzenia.
  4. W międzyczasie należy zagotować wodę z dodatkiem octu, a później dorzucić do niej cukier, goździki, cynamon, sól oraz estragon. Zagotować ponownie.
  5. Ostudzoną dynię przełożyć do wyparzonych słoików, zalać marynatą.
  6. Pasteryzować 15 minut.

Taka dynia w słoikach jest fantastycznym remedium na przeziębienia. By urozmaicić jej spożywanie, można wykorzystać ją do niecodziennego ciasta z marynowaną dynią – dorzucić dyniowe kostki do masy zamiast śliwek czy wiśni. Można także wykonać dyniowy jabłecznik, zastępując w nim jabłka właśnie warzywem z powyższego przepisu.

4. Dżem dyniowy

Klasyk wśród jesiennych przetworów – dżem dyniowy stanowi świetny sposób na wykorzystanie tego warzywa w przetworach z dyni na słodko. Nie jest to jednak zwykły dżem, ponieważ w tym wykonaniu ma w swoim składzie także pomarańczę.

Składniki:

  • 3kg dyni
  • 5 dużych pomarańczy
  • 3 cytryny
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • szklanka wody
  • kilkanaście goździków suszonych
co zrobić z dyni na zimę
Zastanawiałeś się kiedyś co zrobić z dyni na zimę ? Dżem z dyni brzmi idealnie !

Sposób przygotowania dyniowego dżemu:

  1. Dynię obrać, usunąć nasiona i miękkie fragmenty warzywa. Pokroić je w kostki.
  2. Przełożyć kawałki do garnka, dodać wodę i cukier, zagotować.
  3. Gotować dynię tak długo, aż będzie wręcz rozgotowana – powinna z łatwością rozpływać się w ustach.
  4. Cytryny i pomarańcze sparzyć wrzątkiem, z dwóch sztuk obu owoców zetrzeć skórkę. Z cytryn wycisnąć sok, a pomarańcze pokroić na drobne kawałki (bez białych części!).
  5. Do dyni dodać przyprawy i cytrusy, gotować następne pół godziny na małym ogniu, mieszając.
  6. Słoiki wyparzyć, przełożyć gotowy dżem, a zakręcone obrócić do góry dnem do czasu ostygnięcia.

Zimowy dżem z dyni stanowi świetny dodatek do chleba, ale można go także wyjadać łyżką prosto ze słoja! Na pewno znajdą się takie łasuchy, które nie będą w stanie poczekać na gotowe kanapki.

Dodaj komentarz