Paluszki krabowe Surimi – smażone
Przystawki

Paluszki krabowe Surimi – smażone

Cześć! Lubicie surimi? Przyznam się, że ja po nie rzadko sięgam. Zdania na temat czy surimi jest zdrowe też są podzielone, dlatego dzisiaj przepis na szybką przekąskę z surimi na ciepło. Przekąskę, którą możemy od czasu do czasu przygotować, gdy zabraknie nam pomysłu na inne danie lub gdy mamy mało czasu.

Składniki:

1 opakowanie paluszków surimi

1 jajko

przyprawy – papryka ostra, pieprz, sól

olej do smażenia

bułka tarta

2 łyżki mąki

Wykonanie:

Do miseczki wbijam jajko, dodaję przyprawy i wszystko dobrze mieszam. Następnie dodaję mąkę i mieszam ponownie, aby powstało dosyć gęste ciasto, które ładnie oblepi surimi. Do ciasta wrzucam paluszki i dokładnie je nim pokrywam. Następnie przenoszę je do bułeczki tartej i w niej również surimi obtaczam.

Na patelni rozgrzewam olej i na gorący kładę paluszki. Smażę na złoto ze wszystkich stron. Wyjmuję na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe, jeszcze ciepłe, chrupiące surimi podaję z sosem czosnkowym – w osobnej miseczce.

Znajdź więcej:  Tatar – jak zrobić ?

Dodaj komentarz