Trawa cytrynowa jest popularnym ziołem w kuchni tajskiej i na Karaibach. Ma niezwykły smak i zapach przypominający cytrynę z domieszką imbiru. Najbardziej aromatyczną częścią jest bulwa. Wybieramy pędy białe, unikamy żółtych i pomarszczonych. Można też dostać trawę cytrynową mieloną, suszoną lub marynowaną.
Przed dodaniem do potrawy, trawę cytrynową należy obrać z dwóch zewnętrznych, stwardniałych liści, rozbić bulwę tępą stroną noża i posiekać.
Trawa cytrynowa posiada właściwości przeciwdepresyjne. Wpływa na koncentrację i pamięć. Pobudza procesy trawienia, krążenie krwi, rozgrzewa. Odświeża i działa antygrzybiczo. Posiada również właściwości antynowotworowe. Gasi pragnienie i orzeźwia. Napar z trawy cytrynowej obniża gorączkę, pomaga na ból głowy i niestrawność.
Świeżą trawę cytrynową można dodać do zup, sałatek, sosów, ryb, marynat, potraw z rusztu, napojów, likierów, kompotów i deserów. Suszoną trawę można dodawać do herbaty lub sporządzić z niej napar. Doskonale komponuje się z mlekiem kokosowym i ryżem, podkreśla smak kurczaka, pasuje do owoców morza.
Świeżą trawę cytrynową można przechowywać w lodówce lub zamrozić.