Dotarł do mnie właśnie świąteczny upominek od Manufaktury Czekolady. Upominek wyjątkowy, tak jak wyjątkowe i niezwykłe jest miejsce, które tworzą Krzysztof Stypułkowski i Tomasz Sienkiewicz. Czekolada jest tutaj wyrabiana ręcznie, według starych receptur z najlepszych ziaren kakaowca. Co więcej, klient może wybrać dodatki, które nadadzą czekoladzie niepowtarzalny smak, np. imbir, żurawinę, kwiat soli morskiej, śliwki, morele, chili, orzechy, truskawki, daktyle i wiele innych.
W ofercie manufaktury znajdziemy też czekolady mleczne, deserowe, do picia, owoce w czekoladzie i ciekawostka – czekolady do piwa. Istnieje też możliwość zamówienia pięknie zapakowanego zestawu prezentowego lub zapisania się na czekoladowe warsztaty podczas których tworzy się własnoręcznie tabliczkę czekolady, degustuje się kilka jej rodzajów i wypija gorący kubek tego aromatycznego napoju.
Czekolady, które dostałam są zrobione z kakao pochodzącego z Ekwadoru, Ghany i Dominikany z serii Grand Cru. Nie mają one dodatków, dlatego doskonale można porównać smak ziaren kakaowca z różnych stron świata.
Mniej najbardziej przypadÅ‚a do gustu czekolada z Ekwadoru 🙂 Pycha!