Napoje

Kawa ziarnista – wszystko, co warto wiedzieć o jej właściwościach

Niegdyś kawa była towarem luksusowym, a jej picie wiązało się z wysoką pozycją społeczną. Dziś niemal każdy z nas pije kawę lub chociaż posiada ją w swoim domu. Stanowi ona element naszej codzienności – proponujemy ją gościom, traktujemy jako dodatek do słodkiej przekąski, delektujemy się nią o poranku. Ale czy aby na pewno wiemy wszystko o jej właściwościach? Dlaczego tak wiele osób decyduje się dziś na zakup kawy ziarnistej?

Rodzaje ziaren kawy – co warto o nich wiedzieć?

Wybór rodzaju ziaren kawy zależy od naszych preferencji smakowych i oczekiwań względem niej. Jeśli poszukujemy aromatycznej, lekkiej, a zarazem głębokiej w smaku kawy, powinniśmy sięgnąć po arabicę. Nazywa się ją królową kawy, ponieważ zdecydowanie cieszy się największą popularnością. Plantacje tej kawy znajdują się głównie w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce i na Półwyspie Indyjskim. Jej uprawa wymaga specyficznych wymagań. Arabica potrzebuje nasłonecznienia i odpowiedniej wilgotności, dlatego znajdziemy ją przede wszystkim na terenach górzystych.

Drugą odmianą kawy jest robusta, której ziarna mają owalny kształt i są mniejsze od odmiany arabica. Robusta ma bardziej gorzki oraz ziemisty smak, ale jednocześnie charakteryzuje się słabszym od kawy arabica zapachem. Decydują się na nią osoby, które cenią sobie wysoką zawartość kofeiny w jej ziarnach. Robusta posiada jej o wiele więcej, można zatem powiedzieć, że jest to odmiana o mocniejszych właściwościach pobudzających. 

Znajdź więcej:  Czekolada na gorąco

Jaka powinna być dobra kawa ziarnista? 

Dobra kawa ziarnista powinna mieć właściwy stopień wypalenia –  im dłużej ziarna były palone, intensywniejszy i bardziej gorzki smak będzie miała nasza kawa. Osoby które lubią łagodną kawę, powinny zdecydować się na ziarna krócej palone. Informacja na ten temat zwykle znajduje się na opakowaniu. To, jaki rodzaj kawy wybierzemy, powinno zależeć od indywidualnych preferencji smakowych. Dla jednych ideałem będzie delikatna, ale aromatyczna arabica, podczas gdy inni wybiorą bardziej cierpką, ale silniej pobudzająca robustę. 

Warto wypróbować różnych mieszanek ziaren, ponieważ dają inne walory smakowe i aromat. Wśród jednych z najpopularniejszych i najlepszych kaw ziarnistych dostępnych na naszym rynku znajdzie się zdecydowanie kawa Lavazza o bogatym aromacie. Marka ta od ponad pół wieku zachwyca jakością i przekazuje swoją wiedzę z pokolenia na pokolenie. Jej założycielem był Luigi Lavazza – prawdziwy pasjonat świata kawy. 

 Czy stopień zmielenia kawy ma jakiekolwiek znaczenie? 

Stopień zmielenia kawy ma ogromne znaczenie dla jej smaku, głębi i delikatności. Kawa może zostać przez nas zmielona bardzo drobno, drobno, średnio, a nawet grubo. Pamiętajmy jednak, że im drobniej zmielona jest kawa, tym jej smak będzie mocniejszy. Grubo zmielona kawa daje o wiele delikatniejszy i subtelniejszy smak. Ważny jest nie tylko stopień zmielenia, ale także długość i sposób parzenia. Kawa, która była parzona zbyt długo, a jej zmielenie jest zbyt drobne, będzie gorzka, cierpka i ziemista. Niektórzy z nas decydują się na zakup mielonej kawy, ponieważ jest to o wiele szybszy i wygodniejszy sposób na uzyskanie ulubionego napoju. Można w tym celu zaopatrzyć się w dobrej jakości kawę mieloną, taką jak kawa Dallmayr. Mimo wszystko warto pamiętać, że kawa, którą zmielimy tuż przed przygotowaniem, może okazać się dużo bardziej aromatyczna. 

Znajdź więcej:  Nalewka z malin na wódce

Dodaj komentarz