Syrop z czosnku
Leki z Kuchni

Syrop z czosnku

Czosnek to prawdziwa gwiazda wśród przypraw – jego zdrowotne właściwości i korzyści z jedzenia są nieocenione. Zawiera on allicynę – substancję, która działa podobnie jak antybiotyk – antywirusowo i przeciwbakteryjnie.

Lecznicze właściwości czosnku są najmocniejsze, gdy spożywamy go na surowo. Możemy na przykład obrany ząbek czosnku pokroić drobno na plasterki i położyć je na posmarowanej masłem kromce. Następnie przykryć plastrem wędliny i tak zjeść. Pamiętajmy jednak, że wiąże się to z późniejszym przykrym zapachem z ust, dlatego najlepiej taką czosnkową kurację zastosować sobie wieczorem.

Czosnek możemy również dodawać do sałatek, sosów, szpikować nim mięso lub zrobić masełko czosnkowe. Warto przed zjedzeniem go rozgnieść – wtedy też uwalnia się allicyna.

Jeżeli natomiast nie znosimy zapachu i smaku czosnku lub po jego zjedzeniu boli nas wątroba, warto sięgnąć po kapsułki z ekstraktem z czosnku dostępne w każdej aptece.

Ponieważ za oknem jesienna pogoda, wietrznie, zimno i deszczowo – łatwo o infekcje. Polecam Wam syrop z czosnku domowej roboty. Podobnie jak syrop z cebuli wspaniale wzmacnia odporność organizmu. Jeżeli stwierdzicie, że jest zbyt ostry w smaku, aby pić go 2-3 razy dziennie po łyżeczce, możecie go dodawać do zup, sosów, sałatek …

Składniki:

2 główki czosnku

sok z 3 cytryn

6 łyżek miodu

1 szklanka przegotowanej zimnej wody

Wykonanie:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy miód, sok z cytryn i uzupełniamy wodą. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w ciepłem miejsce. Następnie przecedzamy przez sitko.

Znajdź wiÄ™cej:  Syrop z cebuli – najlepszy na jesienne infekcje

Gotowe!!!

Dodaj komentarz