Zimowe wieczory to idealny czas na rozgrzewające posiłki, które nie tylko dostarczają ciepła, ale także są źródłem energii i dobrego samopoczucia. W momencie, gdy na dworze robi się chłodno, organizm zużywa więcej zasobów aby utrzymywać wewnętrzną temperaturę. Spożywanie dań o działaniu rozgrzewającym, ułatwia ten proces, a przy tym poprawia krążenie krwi i wzmacnia odporność. Jakie posiłki poleci nam w tym czasie dietetyk?
Dlaczego warto spożywać rozgrzewające dania w okresie zimowym?
Ciepłe potrawy wzbogacone aromatycznymi przyprawami to świetny sposób na stymulowanie trawienia. Zimą, gdy nasza ochota na aktywność fizyczną na świeżym powietrzu jest nieco mniejsza, warto sięgać po dania, które wspierają metabolizm. Należy wspomnieć również o tym, że niektóre przyprawy i składniki mają właściwości wzmacniające odporność. Mowa m.in. o czosnku i imbirze. Poza tym dietetyk zaleci nam spożywanie takich potraw ze względu na możliwość poprawy nastroju i samopoczucia.
Jakie potrawy warto przygotowywać w zimie?
Jedną z najlepszych opcji obiadowych i nie tylko są zupy. Powinny być syte i dobrze doprawione. W tym czasie świetnie sprawdzą się zupy-kremy, przygotowane na bazie brokułów, marchewki, dyni czy cukini. Można wzbogacić je imbirem, gałką muszkatołową oraz papryką.
Jeśli chodzi o śniadania, również mamy sporo możliwości. Dietetyk może zalecić nam rozgrzewającą owsiankę z puree dyniowym i duszonym jabłkiem z cynamonem. Całość warto uzupełnić białkowym jogurtem i polać łyżką oleju lnianego. Alternatywą dla owsianki będzie szakszuka z warzywami, którą można jeść także na kolację.
Jako dania obiadowe bardzo dobre sprawdzą się różnego rodzaju gulasze i potrawki na bazie warzyw i roślin strączkowych. Ich bazą może być sos pomidorowy. Takie obiady warto od razu przygotować na kilka dni. Oprócz tego pamiętajmy o aromatycznych, rozgrzewających herbatach z cytryną, imbirem i miodem.
Zapraszam na konsultację! Goja – dietetyk Niepołomice!