Jedno z najpopularniejszych ziół w naszych kuchniach. Możemy je spokojnie hodować w doniczce, a gdy wystawimy na balkon, jego zapach będzie odpędzał niechciane owady.
Bazylia ma działanie wzmacniające, przeciwzapalne, ściągające, przeciwbólowe, antybakteryjne, przeciwgorączkowe. Ogranicza obrzęki stawów, leczy migreny. Zawarta w niej witamina A poprawia wzrok. Eliminuje wzdęcia, oczyszcza nerki, reguluje trawienie. Bazylia jest też uznawana za afrodyzjak. Zawiera sporo cennych substancji mineralnych, wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Działa antydepresyjnie, zwalcza bezsenność, poprawia pamięć.
W kuchni bazylię dodajemy na sam koniec przygotowywania potrawy, bo wysoka temperatura niszczy smak rośliny i pozbawia ją cennych właściwości.
Bazylię możemy używać w formie świeżej – odrywamy listki prosto z krzaczka, lub suszonej. Doprawiamy nią sałatki, potrawy warzywne, zupy, ryby, mięsa. Na jej bazie można też stworzyć masło ziołowe lub pyszne bazyliowe pesto.
Ciekawostka: Hindusi czczą bazylię jako święte zioło !!!