Przygotowanie warzyw i owoców

Młody bób już w sklepach

U mnie na bazarku pojawił się już . Podobno ludzi można  podzielić na tych, którzy bób uwielbiają, i na tych, którzy go szczerze nie cierpią. Ja z całą pewnością należę do tej pierwszej grupy, dlatego jutro znowu pędzę na targ w poszukiwaniu tych małych, szarych ziarenek.

Młody bób jest słodki w smaku i ma cienką, delikatną skórkę, dlatego można się pokusić o zjedzenie go razem ze skórką ( to właśnie w niej jest najwięcej witamin). Przy starszym bobie lepiej uważać i wyłuskać ze środka fasolek zielony miąższ – skórka może się okazać za twarda do strawienia przez nasz żołądek.

Czy wiecie, że bób jest bardzo zdrowy? Ma dużo białka i kwasu foliowego, obniża cholesterol we krwi, jest bogaty w potas i błonnik. Na długo daje uczucie sytości, a więc sprzyja odchudzaniu.

Wada? Powoduje gazy i wzdęcia – dlatego gotując bób, wrzućcie do wody pęczek kopru – koper działa anty-wzdymająco.